nieuws

Kurhaus achter hekken tijdens nucleaire top

Hotel

Het Kurhaus in Scheveningen verdwijnt tijdens de komende nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag achter ondoorzichtige hekken. Tijdens de top overnachten enkele regeringsleiders in het gebouw en hun veiligheid moet worden gegarandeerd.

Kurhaus achter hekken tijdens nucleaire top

Het gebied direct om het gebouw, waaronder de boulevard, wordt afgegrendeld, zo liet de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen maandag 10 februari weten tijdens een bijeenkomst voor omwonenden.

Strand en zee

Mensen kunnen wel gewoon over het strand voor het Kurhaus lopen. ‘Het strand is vrij toegankelijk, de zee niet. Het is verboden om te zwemmen, te varen en te surfen’, zo zei politiechef Paul van Musscher.

Cafés ook dicht

Doordat het Kurhaus is afgegrendeld, moeten ook de winkels en cafés eronder dicht tijdens de top. Daar worden ze niet voor gecompenseerd, zei Van Aartsen.

Hillary Clinton

De veiligheidsmaatregelen zijn strenger dan bij de vorige grote conferentie in Den Haag. Toen sliep onder andere Hillary Clinton, de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in het Kurhaus.

Ministers en wereldleiders

Van Aartsen: ‘Ik ben zelf ook minister geweest. Daar is men wat minder voorzichtig mee dan met wereldleiders.’

Maar nu had Nederland volgens de burgemeester geen andere keus: ‘Wij zijn gewend dat ministers en burgemeesters fietsen. Ik ook. Gelukkig is dat nog steeds mogelijk. Maar we moeten doen wat van ons wordt gevraagd. Anders komt men niet naar Nederland, en deze top is gunstig voor Nederland.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel