nieuws

Abn Amro: omzet hotelsector 2,8 procent gegroeid

Hotel

De omzet in de Nederlandse hotellerie is in 2013 met 2,8 procent gegroeid, dat becijfert Abn Amro in haar rapport ‘Visie op leisure 2014’. Dat is een verdubbeling in groei ten opzichte van 2012. De totale hotelomzet in 2013 schat de bank op €3,8 miljard.

Abn Amro: omzet hotelsector 2,8 procent gegroeid

Het gemiddelde bedrijfsresultaat bij hotels steeg volgens Abn Amro zelfs sterker, naar boven de 8 procent. Dit betekent dat hotels de kosten goed onder controle hebben. De personeelskosten liggen op ongeveer 34 procent van de omzet.

De hotelsector profiteerde volgens Abn Amro vooral van de groei van het aantal buitenlandse toeristen (plus 15 procent) en de trend onder Nederlanders in eigen land op vakantie te gaan. Deze groei komt vooral hotels ten goede – met name in Amsterdam – maar ook de verblijfsrecreatie profiteert hiervan.

Vooruitzichten

De Nederlandse leisure-sector heeft als geheel in 2013 goed gepresteerd en ook voor 2014 zijn de vooruitzichten gunstig. Dit komt doordat het consumentenvertrouwen is toegenomen, de verwachtingen voor het besteedbaar inkomen en de consumptie gunstiger zijn dan een jaar geleden en de effecten van de crisis zullen voor de gehele sector afnemen.

Abn Amro verwacht voor de hotelbranche een verdere versnelling van de omzetgroei door de stijging van het aantal toeristen en de koopkracht. ‘Wel verscherpt binnen de branche de concurrentie, vooral op internet’, verwacht Stef Driessen, sector banker leisure bij Abn Amro. ‘Het percentage reserveringen via online reisbureaus ligt in Nederland relatief laag en gaat naar verwachting nog verder stijgen. In de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk ligt dit aandeel al rond de 45 tot 48 procent.’

Bekijk hieronder het volledige rapport Visie op Leisure 2014

Reageer op dit artikel