nieuws

Vier hotels testen zwarte lijst

Hotel

Vier hotels in Nederland gaan proefdraaien met een legale zwarte lijst voor de hotellerie. Op deze zwarte lijst – Hospol genaamd – worden landelijk niet-betalende gasten en frauderend personeel registreerd.

Vier hotels testen zwarte lijst

De hotels die gaan proefdraaien met het Hospol-systeem zijn Huis ter Duin in Noordwijk, het Kruisherenhotel in Maastricht, het Rotterdam Airport hotel en het Golden Tulip Apple Park hotel in Maastricht.

Marcello Pauw van het Apple Park hotel: ‘We hebben meegedacht en gaan nu ook proefdraaien met Hospol. Het betreft hier een probleem dat enorm frustreert. Middelen die kunnen helpen de fraude – in welke vorm dan ook – te bestrijden zijn zeer welkom.’

Nu informeel

Pauw zegt dat hotels in zijn regio nu op een informele manier al wel gegevens uitwisselen. Bijvoorbeeld over agressieve gasten. Of verdachte walk-inns die we weigeren. Dan waarschuwen we elkaar, maar een formeel systeem is er nog niet.’

Zwarte lijst hotellerie

De zwarte lijst Hospol ligt momenteel ter inzage bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Volgens de bouwer van Hospol – Digitale Opsporing van Ad van Bussel – is het systeem veilig: persoonsgegevens die in de databank gaan worden drie keer versleuteld. Het wachtwoord voor de toegang tot het register wijzigt zeer frequent. En je komt ook niet zo maar op de zwarte lijst. ‘Als een hotel aangeeft dat Jantje of Pietje in de database moet omdat hij gestolen heeft, gaan we dit eerst controleren. Het kan niet zo zijn dat een hotel een conflict van een heel andere aard heeft met een medewerker en dat deze daardoor in Hospol komt.’ De namen gaan er na drie of vijf jaar weer uit. Afhankelijk van wat de hotels willen.

Meer over Hospol in Misset Hotel van mei 2014.

Reageer op dit artikel