nieuws

Optimisme hotelmarkt neemt toe

Hotel

Het optimisme op de Nederlandse hotelmarkt neemt toe. Dit blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau Horwath HTL. Mede dankzij de goede resultaten in het afgelopen jaar wordt verwacht dat zowel de gemiddelde bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs in 2014 hoger zullen uitvallen.

Optimisme hotelmarkt neemt toe

De bezettingsgraad van de Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels is het afgelopen jaar licht gestegen, van 66,7 procent in 2012 tot 67,8 procent in 2013. De bezettingsgraad schommelt hiermee al zo’n 3 jaar rond de 67 procent.

Voor hoteliers lijkt hier sprake van “the new normal”; de nieuwe realiteit waarmee gewerkt wordt. Na de sterke dalingen in 2003 en 2009, toen de bezettingsgraad tot 62 procent daalde, verwachten de meeste hoteliers dat hoogtepunten als in het vorige decennium, toen de bezettingsgraad tot nabij de 80 procent naderde, niet meer bereikt zullen worden.

Alleen in Amsterdam, ook op toeristisch vlak de Nederlandse hoofdstad, blijkt een bezettingsgraad van bijna 80 procent ook in de huidige tijd nog steeds normaal.

Stabiliseren

Ook de gemiddelde kamerprijs van de Nederlandse hotels lijkt op een nieuw niveau te stabiliseren. Waar in de periode 2000-2007 de gemiddelde kamerprijs nog pieken van meer dan €110 op jaarbasis bereikt werden, daalde deze in 2010 tot €92. De afgelopen drie jaar schommelt de gemiddelde kamerprijs rond €97. Ook in Amsterdam ligt de gemiddelde kamerprijs de afgelopen jaren op een lager niveau: zo’n €117, tegen €140 in 2007.

Nieuw optimisme

Het beeld van een ‘new normal’ voor de Nederlandse hotelmarkt volgt op het idee van een ‘new normal’ voor de wereldeconomie. Na de crises van de afgelopen jaren wordt voor de komende periode een lage economische groei verwacht, die niet meer het niveau haalt dat voor de crises als normaal werd gezien. Dit beeld is onder meer terug te zien in de prognoses van het CPB voor de komende jaren.

‘The new normal’ geldt echter zelf ook niet voor onbepaalde tijd, en verschillende economische signalen geven aan dat het einde van deze periode in zicht kan komen. Dit nieuwe optimisme is ook zichtbaar op de Nederlandse hotelmarkt. Zo’n 65 procent van de ondervraagde hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad in 2014 hoger zal uitkomen dan in 2013. Ook verwacht 58 procent van de hoteliers dat de gemiddelde kamerprijs dit jaar zal stijgen.

Dit alles is te lezen in het jaarlijkse rapport van Horwarth HTL,

Reageer op dit artikel