nieuws

Van den Hoff waarschuwt hotels: ‘Airbnb negeren is dom

Hotel

Airbnb negeren is het domste wat hotels kunnen doen. Alleen als hotels de ontwikkeling van deeleconomieën omarmen, maken ze een kans om te blijven bestaan. Dat zegt internetvoorloper Ronald van den Hoff.

Van den Hoff waarschuwt hotels: ‘Airbnb negeren is dom

Ronald van den Hoff begeeft zich met zijn innovatieve vergaderconcept Seats2meet.com in de kopgroep van het internetspeelveld. In een uitgebreid video-interview met Misset Horeca voorspelt hij de gevolgen van de ‘sharing economy’ waar spelers als Airbnb en Thuisafgehaald.nl een stormachtige ontwikkeling doormaken.

‘De sharing economy raakt de horeca op alle fronten’, aldus Van den Hoff, ‘Je hebt daarbinnen twee stromingen; commerciële platformen die vraag en aanbod matchen en je hebt initiatieven waarbij mensen zelf dingen gaan ondernemen en bedrijfje gaan spelen’.

Mooi voorbeeld is volgens Van den Hoff in wijken waar een toename van het aantal Airbnb-overnachtingen is. ‘Daar omheen zie je ‘people companies’ ontstaan, waarbij services geleverd worden voor al die Airbnb-bezoekers. De buurt gaat zich met elkaar organiseren door bijvoorbeeld tours te houden en restaurantje spelen. Je ziet vervolgens dat bedrijven daarop weer gaan inspelen’.

Bagels & Beans is volgens Van den Hoff daarin een goed voorbeeld. ‘Die willen die huiskamerrol in een wijk hebben. Dat is een strategie waarvoor ze hebben gekozen. Er ontstaan een stuk sociale cohesie in wijken, dat was een rol die de horeca vroeger had. Dat was het primaat van horeca en dat primaat zijn ze kwijt. Dat is een gevolg van die deeleconomieën.’

Het negeren van Airbnb is volgens Van den Hoff het domste wat je kunt doen. ‘De geest is uit de fles en die gaat er nooit meer in. Airbnb begint nu al testen te doen met additionele services. Ze gaan restaurantje spelen. In San Francisco heb je al key cafés. De Airbnb-host heeft geen tijd om zelf de sleutel te overhandigen, dus die hebben een centrale plek, zeg maar de buurtlobby, samengesteld waar je de sleutel kunt ophalen. Al die services die rondom hotels en restaurants waren, die gaan nu gefragmenteerd in wijken plaatsvinden’.

Van den Hoff: ‘In elk veranderingsproces gaan we het eerst ontkennen, daarna ertegen verzetten en vervolgens is het de dood of de gladiolen. Bijvoorbeeld het omarmen van de veranderingen en het integreren in je bedrijfsconcept. Daar ligt de toekomst’.

 

Het bewuste video-interview komt deze week online. Daarin gaat Van den Hoff in op de rol van travelbloggers voor hotels, dynamic pricing in restaurants en de toekomstige verhouding tussen boekingssites en hotels. Volgende week komt deel twee van het interview online. Dan gaat Van den Hoff onder meer in op de hotspot van de toekomst en de toekomst van reviewsites.

 

Op Misset Horeca Connect is naar aanleiding van het interview van Van den Hoff een stelling geplaatst over het negeren van jongens als Airbnb en Thuisafgehaald.nl.


Reageer op dit artikel