nieuws

Directeur Rijksmuseum wil toeristisch plan Amsterdam

Hotel

Amsterdam kan de aanzwellende stroom toeristen en bezoekers amper meer aan. Volgens directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is het tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam. De gemeente moet in zijn ogen onder andere de illegale verhuur van kamers aan toeristen en de cruisevaart aanpakken.

Directeur Rijksmuseum wil toeristisch plan Amsterdam

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum vindt Amsterdam ‘vies en te vol’. De hoofdstad kan de aanzwellende stroom bezoekers en toeristen amper meer aan, zo schrijft hij vrijdag 1 augustus in een brief in NRC Next.

Grens groei bereikt

Op en rond het Museumplein komen inmiddels meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. ‘Binnen afzienbare tijd worden de grenzen van deze groei bereikt’, stelt Pijbes.

Vies en vol

‘Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen. Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Het is tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam.’

Illegale verhuur kamers

Pijbes komt zelf al met enkele suggesties voor zijn ‘Deltaplan’. Hij wil dat de gemeente onder meer de illegale verhuur van kamers aan toeristen, de cruisevaart, de ambulante straathandel, de coffeeshops, de wantoestanden in de prostitutie en de taximarkt aanpakt.

Ongedierte

Ook wil hij een einde aan de ‘Middeleeuwse manier van huisvuil aanbieden’ in de binnenstad.

‘In de rijkste wijken van het land scheuren wekelijks de vuilniszakken open, aangevreten door meeuwen, ratten en ander ongedierte.’

I Amsterdam

De charme en het vrijgevochten karakter van Amsterdam ‘zijn allang verbleekt’, concludeert de directeur van het grootste en best bezochte museum van Nederland. ‘I Amsterdam is ontaard in ‘eerst ik en dan de stad’.’

Reageer op dit artikel