nieuws

Van der Valk Tilburg mag doorgaan

Hotel

Het geplande Van der Valk-hotel met 145 kamers in Tilburg mag gebouwd worden. De Raad van State verwierp vorige week de bezwaren van een groep ondernemers uit Midden Brabant – waaronder een ander Van der Valk-hotel.

Van der Valk Tilburg mag doorgaan

Een groep horeca-ondernemers, verenigd in de stichting recreatie- horeca- en toerisme-ondernemers Midden-Brabant, probeerde de bouw van het nieuwe viersterren Van der Valk-hotel op de oude stortplaats in Tilburg tegen te houden. Onder de bezwaarmakers bevond zich ook Motel Van der Valk in Gilze-Rijen, meldt het Financieele Dagblad.

De groep ondernemers beschuldigde de gemeente Tilburg onder meer van ongeoorloofde staatssteun, is te lezen in de vorige week gepubliceerde uitspraak van de Raad van State. De overeengekomen grondprijs tussen de gemeenten en Van der Valk Tilburg zou ‘niet marktconform’ zijn geweest. Ook zou een nieuw hotel met 145 kamers zorgen voor overcapaciteit in de regio.

Van de hand

De Raad van State wees de bezwaren van de hand. Zowel van ongeoorloofde staatssteun als van overcapaciteit aan hotelbedden is niets gebleken, aldus de afdeling bestuursrechtspraak.

In een eerdere, voorlopige uitspraak had de Raad van State nog geen toestemming gegeven voor de bouw van het Tilburgse Van der Valk-hotel. Volgens de Raad had de gemeente Tilburg niet overtuigend aangetoond dat de vraag in de regio naar hotelkamers de komende jaren zal toenemen.

De Raad van State heeft zich nu laten overtuigen op grond van nieuw onderzoek naar behoefte aan hotelkamers in de regio. Dat wijst uit dat de behoefte aan hotelkamers in de regio de komende jaren groter is dan de groei van het aanbod. Er is volgens dat onderzoek dus ruimte voor meer kamers.

Onderling bakkeleien

Het gebeurt overigens vaker dat Van der Valk-hotels onderling bakkeleien, schrijft het FD. De hotels vallen dan wel onder dezelfde noemer, maar opereren als zelfstandige ondernemingen. Een nieuw zusje in de directe omgeving wordt gezien als concurrent.

Eerder dit jaar maakte Hotel Van der Valk Eindhoven bij de rechter bezwaar tegen de naamgeving van het in aanbouw zijnde Van der Valk Eindhoven-Best. De rechter wees het verzoek van de Eindhovenaren om de naam Van der Valk Eindhoven-Best te verbieden af.

Top 100

Van der Valk is in omzet na McDonald’s het grootste horecaconcern van Nederland, en staat dan ook op plek 2 van de Misset Top 100 Grootste bedrijven en merken, met een omzet van €560,5 miljoen.

Reageer op dit artikel