nieuws

Hotelovernachting in Nederland ietsje duurder

Hotel

De gemiddelde prijs voor een nachtje slapen in een Nederlands hotel is in de eerste helft van 2014 gestegen tot €124. Dat is een verhoging van 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De mondiale prijs steeg zelfs met 4%. De cijfers blijken uit de Hotel Price Index (HPI), een rapport van Hotels.com.

Hotelovernachting in Nederland ietsje duurder

In Amsterdam steeg de prijs van een overnachting het meest. Uit de HPI blijkt dat logés nu gemiddeld €142 betalen. Onze hoofdstad is daarmee ook gelijk het duurst van Nederland. Daarna komen Maastricht en Den Haag met prijzen van respectievelijk €108 en €106.

Ook prijsdalingen


Niet in alle steden stijgt de hotelkamerprijs. Eindhoven, Rotterdam en Maastricht kampen met een prijsdaling. Opmerkelijk hier is dat Rotterdam in de eerste helft van 2013 nog de grootste stijger was. De concurrentie is, vanwege veel nieuwe hotels, gestegen en daardoor zakt de prijs.

Hotelkamerprijs wereldwijd


Winst in Latijns Amerika en de Cariben. Die regio’s overstegen het afgelopen halfjaar hun gemiddelde hotelkamerprijs van voor de crisis. De 7% stijging in de Cariben is het hoogste individuele indexcijfer in een regio ooit gemeten in de HPI. Europa en het Midden Oosten deden het ook goed. Beide regio’s groeiden met 5%, het beste resultaat in zes jaar.

Terugloop door onrust


In toeristische regio’s kreeg Egypte een klap. Door de verhoogde kans op onrust na de afzetting van president Morsi verloor het land toeristen en leverde in op de hotelkamerprijs. Ook in Turkije gaat het minder. De Nederlandse Rijksoverheid geeft aan dat er in Turkije een verhoogd risico heerst op gewapende conflicten tussen de regering en de Koerdische arbeiderspartij PKK.

Reageer op dit artikel