nieuws

Hotels en cafés voeren lijst oudste bedrijven aan

Hotel

Grand Hotel de Draak in Bergen op Zoom en ’t Goude Hooft in Den Haag zijn de oudste bedrijven van Nederland. In een speciale uitgave zette weekblad Elsevier alle nog bestaande, in Nederland opgerichte en gevestigde bedrijven op een rij, die ouder zijn dan honderd jaar. De totale lijst beslaat 1260 bedrijven en de vaderlandse horeca is ruim vertegenwoordigd.

Hotels en cafés voeren lijst oudste bedrijven aan

De lijst komt van de hand van Marius van Nieuwkerk. De gepensioneerde DNB-medewerker was tijdens zijn carrière al gefascineerd door -het succes van- de Nederlandse bedrijven. Na zijn pensioen is hij blijven spitten in de historie van deze zaken. Zo is, in samenwerking met Elsevier, een lijst ontstaan van 1260 bedrijven die ouder zijn dan honderd jaar. Alle bedrijven zijn momenteel nog actief en in Nederland gevestigd. Ruim eenderde mag het predikaat hofleverancier voeren, bijna vijftien procent mag zich koninklijk noemen.

Horeca ruim vertegenwoordigd

Het eerste dat direct opvalt aan de lijst: de top vijf bestaat volledig uit horecabedrijven. Bovenaan staat De Draak in Bergen op Zoom. Het exacte oprichtingsjaar van het roemruchte hotel is niet bekend. Maar vaststaat dat het in ieder geval al sinds 1397 bestaat. De top-5 wordt gecompleteerd door hotel ’t Goude Hooft in Den Haag (1423), Stadsdbierhuis De Waag in Doesburg (1478), restaurant De Spaansche Vloot in ‘s-Gravenzande (1540) en café In de Blaauwe Hand in Nijmegen (1542).

Predikaten

In de lijst is verder ook speciale aandacht voor bedrijven die het predikaat ‘Hofleverancier’ of ‘Koninklijk’ mogen voeren. Er zijn 442 hofleveranciers en 159 ‘Koninklijke’ bedrijven. Op beide lijsten staat wederom horeca bovenaan. Grolsh is het oudste bedrijf dat zich Koninklijk mag noemen. De Bierbrouwer zag in 1615 het levenslicht. De oudste hofleverancier is De Spaansche Vloot. Het restaurant uit ‘s-Gravenzande is opgericht in 1540.

Café Top 100

Wat ook opvalt is dat de cafés in de lijst veelal vertegenwoordigd zijn in de Café Top 100. Kwaliteit en kwantiteit in jaren gaan blijkbaar goed samen. De eerder genoemde In de Blaauwe Hand staat op plek 17. Het in 1652 opgerichte Bierhuis De Klomp staat op plek 44 en ook de winnaar van de Café Top 100 2013, Hoppe Amsterdam, behoort tot ’s lands oudste bedrijven, met oprichtingsjaar 1670.

Compleet overzicht

In de komende uitgave van Misset Horeca is meer aandacht voor de horecabedrijven in de lijst van 1260 oudste bedrijven van Nederland. De complete special 100-pagina’s tellende uitgave van Elsevier, met de complete lijst, duiding en achtergronden is nu ook al online te bestellen.

Klik daarvoor op de volgende link: http://www.elsevierexclusief.nl/elsevier-onze-oudste-bedrijven.html

Reageer op dit artikel