nieuws

Toeristen leveren weer meer geld op

Hotel

Toerisme heeft ons land de afgelopen jaren meer geld opgeleverd. Dat is mede te danken aan buitenlandse toeristen. Het bedrag dat toeristen spenderen in ons land steeg de afgelopen drie jaar met ruim 9 procent tot 65 miljard euro.

Toeristen leveren weer meer geld op

De bijdrage van de toerismesector aan het bruto binnenlands product (wat wij met zijn allen verdienen) groeide van 3,2 procent in 2010 tot 3,6 procent vorig jaar, blijkt uit recent gepubliceerde CBS-cijfers.

Het bedrag dat toeristen spenderen steeg de afgelopen drie jaar met ruim 9 procent tot 65 miljard euro. Dat komt vooral doordat de prijzen in die periode met 6 procent stegen en doordat er meer buitenlandse toeristen naar Nederland kwamen.

Dat waren er vorig jaar 12,8 miljoen, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Zij zorgden voor meer boekingen bij Nederlandse bedrijven, zoals online boekingen van vliegreizen en hotels.

In de toerismesector werken veel parttimers. Omgerekend naar voltijdbanen, was de sector vorig jaar goed voor 357.000 banen. Dat zijn er 20.000 meer dan in 2010. De horeca zorgt binnen de sector voor de meeste werkgelegenheid. Overige goederen en diensten, zoals vervoer over land en de detailhandel zijn goed voor een kwart van de werkgelegenheid in de toerismesector.

Daarnaast dragen activiteiten in de kunst- en cultuursector, sport, recreatie en gokwezen bij aan de toeristische werkgelegenheid (ongeveer 22 procent). De luchtvaart en reisbemiddeling dragen voor 6 procent bij.

Reageer op dit artikel