Den Haag verhoogt nu nog toeristenbelasting voor 2015

Den Haag verhoogt nu nog toeristenbelasting voor 2015

De gemeente Den Haag heeft 18 december ingestemd met een verhoging van de toeristenbelasting voor 2015. De toename met gemiddeld 20 procent - op het laatst van 2014 - is een doorn in het oog van hotels in Den Haag en Scheveningen. Residentie Hotels, een samenwerkingsverband van Haagse hotels, betreurt het dat de verordening is aangenomen.

Den Haag verhoogt het laagste tarief met €0,28: van €1,27 naar €1,55. Het tarief voor een driesterrenplushotel wordt met €0,51 euro verhoogd (van €2,54 naar €3,05).

Vijfsterrenhotel

Hotels met vier sterren gaan omhoog van €3,81 naar €4,60 en het tarief voor een vijfsterrenhotel zal toenemen met €0,99 per persoon per overnachting (van €4,76 naar €5,75).

Korte termijn

De zeer korte termijn en de tegenstrijdigheid met het coalitieakkoord vormden de grootste bezwaren van de Haagse hotels.

Contracten

'Veel contracten voor 2015 zijn al gesloten. De meerkosten komen dan volledig voor rekening van de hotels.'

Amsterdam

Amsterdam verlaagt de toeristenbelasting juist in 2015, van 5,5 procent per overnachting naar 5 procent per overnachting.

De hoofdstad hanteert een vast percentage van de kamerprijs als toeristenbelasting.

Rotterdam

Ook in Rotterdam blijft de toeristenbelasting gelijk. Het percentage van de kamerprijs dat moet worden afgedragen, is 4,5 procent.

Als de kamerprijzen stijgen in deze steden, krijgt de gemeente automatisch meer inkomsten uit de toeristenbelasting.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.