nieuws

Eerste appartementenhotel opent in Amsterdam

Hotel

Short Stay Group opent op 18 december met Yays het eerste appartementenhotel van Amsterdam. In 2015 opent Yays nog twee hotels, ook gaat komend jaar Zoku van Hans Meyer open.

Eerste appartementenhotel opent in Amsterdam

Een appartementenhotel is een hybride vorm tussen een woning en een hotel, en yays voldoet hiermee aan de groeiende vraag naar tijdelijke accommodatie. Na jaren van experimenteren heeft de Short Stay Group deze nieuwe hotelvorm ontwikkeld onder de naam Yays, concierged boutique apartments.

De eerste vestiging opent op 18 december aan de Bickersgracht, in het centrum van Amsterdam. In 2015 opent Yays nog twee appartementenhotels: in de gerenoveerde Storkfabriek aan de Oostenburgergracht (43 appartementen) en in de monumentale pakhuizen ‘De Zoutvaten’ aan de Zoutkeetsgracht (31 appartementen).

Lokale economie

In totaal heeft YAYS dan eind 2015 ruim 100 appartementen, waar jaarlijks ongeveer 24.000 gasten voor korte tijd gaan ‘wonen’. Al deze gasten leveren een bijdrage aan de lokale economie, zegt Yays. Ze doen boodschappen bij de buurtsupermarkt en eten in buurtrestaurants.

Ook betrekt Yays buurtbewoners bij de exploitatie. De conciërge is ook bewoner van de Bickerseiland, fietsenverhuur wordt verzorgd door de plaatselijke fietsenmaker en de kunst aan de muren is gemaakt door kunstenaars uit de buurt. Overigens is niet iedereen in die buurt blij met het nieuwe hotel, getuige dit opiniestuk in Het Parool.


Budget savvy


Het is dé nieuwe trend in hotelland: inspelen op short stay-gasten. Short stay is alles van grofweg vijf dagen tot drie maanden. En waar de ‘reguliere’ gast steeds meer budget savvy worden, en het liefst zo min mogelijk betaalt voor zoveel mogelijk comfort (ergo: lage marges) is de short stay-gast vooral op zoek naar comfort en een goede locatie. Een prijskaartje is van ondergeschikt belang. Meestal is het toch de baas die betaalt.

Daarmee hebben hotelbedrijven die hier op inspelen goud in handen. En dat doen een aantal dan ook. In Den Haag opende Accor in november Suite Novotel en in 2015 opent ook Zoku, het short stayproject van Hans Meyer.

De populariteit van short stay werd al snel opgepikt door private appartementenverhuurders die hun woning via kanalen als AirBnB verhuren. Hotels hebben voor de realisatie van serviced appartments een wat langere aanlooptijd, maar de markt komt nu goed op gang.

In Misset Extra Hotel van 5 december staat een uitgebreid artikel over de groei van het short stay-segment. Bent u abonnee? Bekijk de uitgave hier.

Reageer op dit artikel