Jaarwinst Accor omhoog

Jaarwinst Accor omhoog

Hotelexploitant Accor, het moederbedrijf van de ook in Nederland actieve ketens Sofitel, Novotel en Ibis, heeft vorig jaar een operationele winst geboekt van 536 miljoen euro. Dat is 10 miljoen euro meer dan in 2012. Dat maakte de Franse onderneming donderdag bekend.

Accor, de grootste hotelexploitant van Europa, schrijft het resultaat toe aan kostenreducties en herstel van de hotelmarkt. Onder de streep bleef er 126 miljoen euro over, waar in 2012 nog voor bijna 600 miljoen euro aan rode cijfers werd geschreven. Deze waren veroorzaakt door de kosten van een omvangrijk reorganisatieprogramma.

Het concern had vorige week al laten weten dat de omzet vorig jaar 2 procent lager was uitgekomen op 5,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en aanpassingen in het hotelbestand was echter sprake van een omzetstijging met 2,7 procent.

Accor speelt ook in Nederland in op het herstel van de marktomstandigheden. De onderneming maakte vorige maand bekend hier in de periode tot 2017 zijn hotelbestand uit te breiden met 13 vestigingen. In 12 gevallen gaat het om bestaande hotels die onder de vlag van Ibis verdergaan.

De enige nieuwbouw is een Ibishotel in het centrum van Rotterdam, dat van de zomer opengaat. Accor heeft momenteel 43 hotels in Nederland, waaronder het luxe hotel The Grand in Amsterdam.