nieuws

Aantal bezoekers Amsterdam groeit naar 17 miljoen

Hotel

Amsterdam heeft afgelopen jaar ongeveer 17,3 miljoen bezoekers ontvangen. Dat is meer dan in 2013, toen de hoofdstad er 16 miljoen verwelkomde. De gegevens komen uit de Amsterdam City Index, een jaarlijks onderzoek van de ondernemersvereniging in de binnenstad waarvoor dertig trends worden belicht.

Aantal bezoekers Amsterdam groeit naar 17 miljoen

Het aantal bezoekers aan de hoofdstad zit al jaren in een opgaande lijn. In 2005 kwamen er nog 10,9 miljoen mensen naar de stad.

Rijksmuseum

De laatste jaren trekken onder meer musea, attracties, festivals en evenementen veel bezoekers uit binnen- en buitenland.

Alleen al het Rijksmuseum in Amsterdam zag afgelopen jaar een recordaantal van ruim 2,4 miljoen mensen langskomen. Ook komen er meer passagiers via cruiseschepen.

Drukte op straat

De bezoekers zijn zowel toeristen, werkenden als mensen die elkaar willen ontmoeten.

‘We hebben nu officieel fietsfiles, rijen voor het Rijks en een drukte op straat die tien jaar geleden nog onvoorstelbaar was’, zeggen de onderzoekers.

Toeristenstad

Zij denken echter niet dat Amsterdam het Italiaanse Venetië achternagaat als doodbloedende toeristenstad.

‘Venetië is moeilijk bereikbaar, moeilijk begaanbaar en heeft toch vooral dagtoeristen. Wij hebben overblijftoeristen en dat vleit: we zijn kennelijk een bijzonder aantrekkelijke stad.’

Hotellerie

Zo constateerden de onderzoekers dat de Amsterdamse hotellerie in de lift zit: de gemiddelde bezetting groeide naar 75,2 procent.

Airbnb

Tegelijkertijd voegde de website Airbnb duizenden kamers en appartementen toe. ‘Airbnb snoept dus geen gasten af van de bestaande hotels, maar voegt toe en voldoet aan een duidelijke en groeiende behoefte.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel