nieuws

‘Airbnb niet verbieden, wel controle nodig’

Hotel

Koen Frenken, hoogleraar innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht, meent dat  huizendeelsite Airbnb niet verboden moet worden. Wel moet de overheid meer regels stellen en handhaven.

‘Airbnb niet verbieden, wel controle nodig’
foto: Diederik van der Laan

Vorige week onthulde de Volkskrant dat Amsterdam een enorm probleem heeft met illegale hotels. Pandjesbazen gebruiken de site Airbnb om appartementen in de binnenstad het hele jaar aan toeristen te verhuren, zonder dat ze in het bezit zijn van een hotelvergunning. Daarbij omzeilen ze de regels voor verhuur en brandveiligheid. Het gaat om een paar duizend appartementen die structureel als illegaal hotel worden aangeboden.

Voor reguliere hotels en b&b’s is deze oneerlijke concurrentie een grote ergernis. ‘Dat het voor de hotels niet leuk is, is geen argument om het te verbieden. In de economie is altijd concurrentie,’ aldus Frenken.

De Utrechtse hoogleraar onderkent dat Amsterdam een acuut probleem  heeft. ‘Er zijn regels, maar die worden niet gehandhaafd.’ Die handhaving is volgens Frenken nu heel lastig omdat Airbnb haar gegevens niet wil delen met de gemeente. ‘Daar loopt het op vast.’ Daardoor blijft het voor de gemeente moeilijk te achterhalen wie zijn woning illegaal verhuurt. Frenken verwacht dat Airbnb de gegevens in de toekomst wel gaat verstrekken.

Lees meer in de aankomende editie van Misset Horeca.

 

 

Reageer op dit artikel