nieuws

Spectaculaire groei van toerisme

Hotel

Het gaat uitstekend met het Nederlands toerisme. Het aantal bezoekers aan ons land is de afgelopen vijftien jaar met 40 procent gestegen. De verwachting is dat het aantal toeristen en zakenreizigers de komende jaren verder toeneemt naar 16 miljoen in 2020. Dat blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing, die minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag, donderdag 23 april, in ontvangst neemt.

Spectaculaire groei van toerisme

De 14 miljoen toeristen en zakenreizigers die Nederland vorig jaar bezochten, gaven in totaal €10,2 miljard uit aan hun bezoek. Naast reis- en verblijfskosten besteedden ze €2,1 miljard aan eten en drinken en kochten ze voor €1 miljard souvenirs, kleding en andere benodigdheden, meldt het ANP.

Amsterdam bleef ook in 2014 de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen. De hoofdstad trok vorig jaar ruim 5 miljoen bezoekers. Slechts 13 procent van de toeristen gaat na hun bezoek aan de hoofdstad nog naar een volgende bestemming in Nederland.

Stedentrips populair

Van alle bezoekers kwam 70 procent voor een vakantie naar ons land. Vooral stedentrips (35 procent) zijn populair, maar ook de kustvakanties (22 procent) scoren goed bij de buitenlandse toerist. Die geeft gemiddeld ruim €600 uit aan zijn vakantie in Nederland.

Daarnaast kwam ruim een kwart van de toeristen voor een zakelijk verblijf naar Nederland. De zakelijke bezoeker besteedt gemiddeld ruim €1000 aan zijn bezoek, aldus het NBTC.

Korte verblijfsduur

De verblijfsduur van de toeristen in Nederland is vaak maar relatief kort. Meer dan de helft (55 procent) van alle bezoekers verblijft minder dan drie nachten in ons land.

Uit het onderzoek van de toerismeorganisatie blijkt dat 85 procent van de bezoekers het verblijf in Nederland beoordeelt als ‘uitstekend’ of ‘zeer goed’. Verbeterpunten zijn volgens de 4300 ondervraagde toeristen onder meer de informatievoorziening en het openbaar vervoer.

Reageer op dit artikel