nieuws

Accor verkoopt stenen 11 Nederlandse hotels

Hotel

Accor verkoopt voor €209 miljoen het vastgoed van in totaal 29 hotels in Nederland (11) en Duitsland (18) aan het Duitse Event Hotels. De verkoop is onderdeel van een herstructurering van het portfolio van HotelInvest, Accor’s vastgoeddochter.

Accor verkoopt stenen 11 Nederlandse hotels

27 van de 29 hotels werden mei vorig jaar nog aangekocht in een deal waarbij Accor voor €722 miljoen 86 hotels in Nederland en Duitsland kocht van Moor Park. De andere twee nu verkochte hotels waren al langer in bezit van HotelInvest.

Event Hotels is één van de grootste franchisenemers van Accor en heeft in Duitsland al 15 hotels onder de vlaggen van Ibis, Mercure en Pullman.

Renovatieplan
De verkochte hotels zijn 3 Ibis Budget, 11 Ibis, 13 Mercure en 4 Novotel hotels. De merken blijven na de verkoop ongewijzigd, in de zogenaamde ‘sale en franchise-back’ constructie.

De verkoopprijs bedraagt €209 miljoen, de nieuwe eigenaar heeft zich ook gecommitteerd aan een renovatieplan voor het vastgoed van in totaal €25 miljoen. De 18 Duitse hotels zijn goed voor 2167 kamers, de 11 Nederlandse voor 1187.

Strategie
Sébastian Bazin, voorzitter van de raad van bestuur en ceo van Accor, zegt tevreden te zijn met de deal. ‘Het snel afronden van de Moor Park deal, op een manier die toekomstbestendig is, is getuige van de effectieve manier waarop HotelInvest invulling geeft aan haar strategie.’

Opvallend is dat Accor vorig jaar nog zei meer en meer vastgoed in bezit wilde hebben. Althans, voor de zelfgeëxploiteerde hotels. Huren deed Accor niet meer, bezwoer Caro van Eekelen. ‘Asset light is weggegooid geld.’ Voor franchisehotels geldt dat echter anders.

Reageer op dit artikel