nieuws

Groepshotels dreigen Amsterdam te overspoelen

Hotel

De vrees bestaat dat nieuwe hostels Amsterdam de komende maanden overspoelen. Het zijn goedkope groepshotels met elk honderden bedden die zich richten op reisgroepen, scholieren, rugzaktoeristen en de jongste generatie zakenlui.

Groepshotels dreigen Amsterdam te overspoelen
foto: Diederik van der Laan

In twee jaar komen er tenminste zesduizend hostelbedden bij in de stad, zo meldt Het Parool. In Bullewijk opent het Duitse AO Hostels zijn eerste Amsterdamse vestiging. In een voormalig kantoorgebouw biedt het bedrijf circa 1500 bedden in 359 kamers. Sloterdijk Op Sloterdijk is pionier Meininger, dat zich er in 2012 vestigde met een groepshotel, flink aan het uitbreiden. Medio volgend jaar beslaat het hostel de hele kantorenwand naast het NS-Station en biedt dan in 321 kamers 1177 bedden. Meininger opent in 2017 bovendien een tweede vestiging in de nog nieuw te bouwen Amstel Tower bij het Amstelstation.

Grootste hotelier
In het Oosterpark komt later dit jaar een hostel van het Britse Generator, in een monumentaal universiteitsgebouw. En het Ierse Clink, dat vorig jaar een volksopstand in Amsterdam-Oost veroorzaakte met plannen voor een megahostel aan de Weesperzijde, strijkt met een iets kleiner hostel (750 bedden in tweehonderd kamers) neer in Amsterdam-Noord. In West biedt het vorig jaar geopende Wow Amsterdam 300 bedden in 57 kamers.

Verzadiging
Volgens Eric van Dijk, operationeel topman bij het Duitse Meininger, is de markt in Amsterdam nog lang niet verzadigd. ‘In Berlijn zijn 150 hostels, waaronder vier van ons. Die draaien met een vergelijkbare hoge bezettingsgraad als onze vestiging in Amsterdam. Het is geen probleem om gasten voor groepshotels naar Amsterdam te krijgen.’

Lage prijzen
De hostels trekken gasten met superlage prijzen, aldus Het Parool, voor meerpersoonskamers en faciliteiten die meer aansluiten bij driesterrenhotels dan bij traditionele backpackerhonken. Bij AO Hostel kan al vanaf 12 euro een bed in een slaapzaal worden geboekt, bij Meininger vanaf 17 euro.

Reageer op dit artikel