'Hotelmarkt rekent af met crisis'

'Hotelmarkt rekent af met crisis'

De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels is vorig jaar gestegen van 67,5 procent in 2013 tot 69 procent. Daarmee ligt de bezettingsgraad voor het eerst weer boven het niveau van 2008, toen de hotelcrisis begon.

Ook de gemiddelde kamerprijs ging omhoog, van 95 euro naar 96 euro. Dat stelt het adviesbureau voor de hotelbranche Horwath HTL op basis van eigen onderzoek.

Stijgging zet door
De onderzoekers verwachten dat zowel de bezettingsgraad als de kamerprijs dit jaar opnieuw zal stijgen. De bezettingsgraad naar 70 procent, de gemiddelde kamerprijs naar 99 euro en daarmee naar het hoogste niveau sinds 2008.

Vooral de hotels in Amsterdam maken volgens Horwath HTL een voorspoedige ontwikkeling door. De bezettingsgraad in de hoofdstad kwam vorig jaar voor het eerst sinds 2007 boven de grens van 80 procent uit (80,4 procent). De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam steeg van van 117 euro naar 119 euro.

Voor dit jaar rekenen de Amsterdamse hoteliers op een bezettingsgraad van 81 procent en een gemiddelde kamerprijs van 125 euro.