nieuws

Airbnb 24 miljard dollar waard

Hotel

Online kamerverhuurder Airbnb is al 24 miljard dollar waard. Dat is meer dan hotelketen Marriot, dat ongeveer 21 miljard waard is.

Airbnb 24 miljard dollar waard

Airbnb is bezig met een financieringsronde waarbij de internetmarktplaats voor slaapplaatsen 1 miljard dollar wil ophalen. Daarbij is het bedrijf gewaardeerd op 24 miljard.

De hoge waardering komt door de zonnige vooruitzichten die Airbnb afgeeft. Het bedrijf wil in 2020 een omzet realiseren van 10 miljard dollar en een winst van 3 miljard. Dit jaar realiseert Airbnb  naar verwachting een omzet van 850 miljoen dollar en een operationeel verlies van 150 miljoen. In 2013 was de omzet nog 250 miljoen dollar.

Het wereldwijde marktaandeel van Airbnb in shortstay is nu nog maar 1%. In vijf jaar tijd moet dat groeien naar 10%. De waardering van 24 miljard dollar betekent meer dan een verdubbeling van de waarde van Airbnb ten opzichte van april 2014. Destijds werd het bedrijf op 10 miljard dollar gewaardeerd.

Illegaal
Airbnb werd zeven jaar geleden opgericht. Inmiddels kan in 190 landen een slaapplaats worden gereserveerd. Tegelijkertijd neemt de kritiek toe. In New York werd onlangs driekwart van de verhuurde adressen illegaal verklaard. Het bedrijf moest 2.000 locaties verwijderen van de site.

Ook in Nederland ligt Airbnb onder vuur. De Nederlandse belastingdienst startte onlangs een onderzoek naar de omvang van de huizenverhuursite. Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, moeten 70 procent van deze inkomsten opgeven aan de belastingdienst. Steeds meer mensen bieden hun huis aan via de verhuursite, maar geven de verdiensten niet op. De staat loopt zo inkomsten mis.

Een paar maanden geleden werd duidelijk dat Amsterdam een enorm probleem heeft met illegale hotels. Bemiddelingsbedrijven huren panden van vastgoedeigenaren en plaatsen die op Airbnb. In ruil voor 25 procent van de huur regelen de bemiddelaars de boekingen, de sleuteloverdracht en schoonmaak van de appartementen. Een beetje huis in de binnenstad doet €40.000 per jaar, een veelvoud van het bedrag dat verhuur aan een particuliere bewoner zou opleveren.

Een paar duizend Amsterdamse appartementen worden inmiddels structureel als illegaal hotel aangeboden via de huisdeelsite, blijkt uit onderzoek. Daarbij worden de regels voor verhuur en brandveiligheid omzeild. Voor reguliere hotels en b&b’s is deze oneerlijke concurrentie een grote ergernis. De handhaving is heel lastig omdat Airbnb haar gegevens niet wil delen met de gemeente en instanties als de belastingdienst.

Explosieve groei
Amsterdam is een voorloper in het legaliseren van Airbnb. In december 2014 kwam de gemeente met nieuwe regelgeving waarbij een nieuwe categorie verhuur in het leven werd geroepen: particuliere vakantieverhuur. Amsterdam was daarmee de eerste gemeente die het  fenomeen ‘social travelling’ een officiële status gaf. Sindsdien is ‘huizendelen’ explosief gestegen in Amsterdam. Van de 15.000 op Airbnb aangeboden woningen en kamers, liggen er 10.000 in Amsterdam.

Inwoners van Amsterdam mogen hun huis via Airbnb onder voorwaarden aan toeristen verhuren. Particulieren mogen hun woning niet langer dan twee maanden per jaar en aan niet meer dan vier mensen tegelijk verhuren. De verhuurder moest officieel ingeschreven staan op het adres en er ook wonen. Ook moeten ze hun inkomsten opgeven bij de Belastingdienst en toeristenbelasting afdragen aan de gemeente. Permanente, bedrijfsmatige verhuur is verboden, net als de verhuur van sociale huurwoningen.

 

 

Reageer op dit artikel