nieuws

Amsterdam jaagt met ‘hotline’ op illegale hotels

Hotel

De gemeente Amsterdam jaagt deze zomer met een ‘hotline’ op illegale hotels in de hoofdstad. Met de hotline wil de gemeente overlast beperken.

Amsterdam jaagt met ‘hotline’ op illegale hotels

Een team van de gemeente staat klaar om direct na een melding naar het adres te gaan, zodat kan worden geconstateerd of er sprake is van overtreding van de regels voor toeristische verhuur. Als er sprake is van een illegaal hotel dan volgt een handhavingstraject, met één of meerdere boetes en mogelijk zelfs sluiting. De gemeente meldt op Twitter dat donderdag nog twee illegale hotels met 22 bedden werden gesloten aan de Spuistraat en de Herengracht.

Hotline

De hotline is een test van de gemeente om de overlast te beperken. De hotline is bereikbaar via het algemene 14020 nummer tussen 14.00 en 21.30 uur van donderdag tot en met zondag, tijdens het toeristische hoogseizoen van 16 juli tot en met 23 augustus. Buiten de openingstijden van de hotline kunnen ook telefonische meldingen worden gedaan op 14020,  echter deze meldingen worden afgehandeld op de reguliere wijze.

 Voorwaarden

De gemeente staat vakantieverhuur van een eigen woning toe onder bepaalde voorwaarden: verhuur niet langer dan 60 dagen per jaar, aan niet meer dan 4 personen. Ook moeten de huurders toeristenbelasting betalen en mag de woning alleen verhuurd worden door de hoofdbewoner. De bestrijding van illegale hotels is een prioriteit van de gemeente. Onlangs zijn de controles uitgebreid, door de inzet van meer mankracht en verscherpt digitaal recherchewerk.
Reageer op dit artikel