nieuws

Limburgs hotel niet verantwoordelijk voor gestolen racefiets

Hotel

Een hotel in Limburg hoeft niet op te draaien voor de gestolen racefiets van een hotelgast. Dat heeft de rechtbank in Limburg woensdag 8 juli beslist.

Limburgs hotel niet verantwoordelijk voor gestolen racefiets

De hotelgast verbleef van 18 tot 20 april van het vorige jaar in het hotel om de Amstel Gold Race te fietsen. De gast kreeg toestemming om zijn fiets in de afgesloten garage van het hotel te plaatsen. De dag na het fietsen van de Amstel Gold Race ontdekte hij dat zijn fiets uit de afgesloten garage was verdwenen.

Schadevordering

De hotelgast deed daarop aangifte van diefstal bij de politie en vorderde bij het hotel een schadevergoeding van ruim 2000 euro, de aanschafwaarde van de fiets plus accessoires. Het hotel wees de aansprakelijkheid af en stelde zich op het standpunt dat ze niet verantwoordelijk is voor beschadiging of verlies van goederen die door een gast zijn meegebracht in het hotel.

Kantonrechter

Hoewel de kantonrechter oordeelde dat het in dit geval niet om een in het hotel meegebrachte zaak gaat, besliste hij dat het hotel niet voor de gestolen fiets hoeft op te draaien. In dit geval ging het om een garage die op enige afstand van het hotel ligt en alleen bereikt kan worden door buitenom het hotel te lopen. Vanaf de receptie is het niet mogelijk om toezicht te houden op de garage. Dit en het feit dat stallingsmogelijkheid gratis werd aangeboden door het hotel en er met een bord in de garage duidelijk was gemaakt dat dit voor eigen risico was, overtuigde de rechter. Bovendien was de hotelgast op de hoogte van de gang van zaken rond de garage: iedere gast die zijn fiets in de garage wilde stallen kon bij de receptiemedewerker van het hotel de garageopener ophalen, om vervolgens – zonder begeleiding – zijn fiets uit de garage te halen.

Reageer op dit artikel