nieuws

Reisadvies aangescherpt: toeristen weg uit Tunesië

Hotel

Nederlandse touroperators gaan hun reizigers donderdag terughalen uit Tunesië. Aanleiding is een aanscherping van het reisadvies voor Tunesië. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden.

Reisadvies aangescherpt: toeristen weg uit Tunesië
Hotel Imperial Marhaba in Sousse .

Er bestaat een risico op nieuwe terreuraanslagen, die gericht kunnen zijn tegen westerlingen en toeristen. Ook bestaat er gevaar voor ontvoeringen. Dat heeft een woordvoerster van reisorganisatie Thomas Cook gemeld aan het ANP.

Corendon, Sunweb, Thomas Cook en Tui

In Tunesië en op het eiland Djerba zitten nog 275 Nederlanders via vier reisorganisaties, Corendon, Sunweb, Thomas Cook (Neckermann) en TUI (Arke). Zij worden opgehaald met een vliegtuig van het Duitse Condor en zullen aan het begin van de avond aankomen in Amsterdam, aldus de woordvoerster van Thomas Cook.

Een aanslag in de Tunesische badplaats Sousse kostte vorige week vrijdag 38 mensen het leven, onder wie veel Europese toeristen. Ze werden op het strand bij hotel Imperial Marhaba doodgeschoten door een student, die getraind zou zijn door terroristen in Libië. De man werd na de schietpartij zelf doodgeschoten door beveiligers.

Groepen toeristen lopen risico

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen specifieke aanleiding is geweest om het reisadvies aan te scherpen. ‘We hebben alle beschikbare bronnen geraadpleegd en overlegd met ambassades van andere EU-lidstaten. Op basis daarvan hebben we vastgesteld dat groepen toeristen op toeristische locaties de meeste risico’s lopen. Daar zijn ook de twee aanslagen op gepleegd.’

Eerder dit jaar, op 18 maart, pleegden twee terroristen een aanslag op het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis. Daarbij vielen 23 doden, onder wie 17 buitenlanders. De aanslag werd opgeëist door IS.

Reageer op dit artikel