nieuws

Grootste omzetstijging horeca sinds medio 2010

Hotel

De omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2015 met 2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit is de grootste stijging in 4,5 jaar tijd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Grootste omzetstijging horeca sinds medio 2010

Vooral de omzet van hotels en restaurants nam toe. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen in de horeca steeg met 1,6 procent.

De omzetstijging is het sterkst onder hotels, die omzet groeide met 2,7 procent. In het tweede kwartaal ontvingen hotels zowel meer toeristen als zakelijke gasten. De omzet van restaurants steeg met 2,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Cafés zetten 1,4 procent toe, net als de fastservicesector, waaronder cafetaria’s en ijssalons.

Goed nieuws

Vooral voor de cafésector is dat goed nieuws, voor het eerst sinds 4,5 jaar nam het aantal consumpties weer toe. De omzettoename is vooral te danken aan een volumestijging. Prijsstijgingen speelden een kleinere rol in de groeicijfers.

Op jaarbasis nam de totale omzet in de horecasector met 6 procent toe. Alle sectoren realiseerden een hogere omzet. Restaurants boekten met 8,6 procent de hoogste groei. Hotels en snackbars noteerden een omzetstijging van ruim 5 procent.

Cafés realiseerden 2,8 procent omzetgroei, dat was grotendeels toe te schrijven  aan hogere prijzen. Cafés rekenden 2 procent meer voor hun consumpties dan een jaar eerder. Gemiddeld lagen de prijzen in de horeca 1 procent hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel