nieuws

Kliklijn: in 6 weken 27 illegale hotels

Hotel

De hotline waarop Amsterdammers illegale hotels kunnen melden heeft 27 illegale verhuurpraktijken boven water gehaald. In zes weken tijd werd er 85 keer gebeld, werden 71 panden bezocht en 27 illegale hotels aangetroffen. Toch is het voortbestaan van de hotline niet zeker.

Kliklijn: in 6 weken 27 illegale hotels

Het algemene nummer van de gemeente Amsterdam werd deze zomer opengesteld voor meldingen over illegale hotels. Van donderdag tot en met zondag stond wekelijks een handhavingsteam klaar om meteen op meldingen af te gaan. Dit schrijft het Parool. Amsterdam voert al jaren strijdt tegen illegale hotels. In 2013 werden bijvoorbeeld 129 illegale hotels gesloten.

8 hotels direct dicht

Van de 27 illegale hotels die deze zomer zijn opgespoord, zijn er 8 direct gesloten vanwege brandveiligheid. De overige 19 hebben een brief gekregen waarin staat dat het gebruik van de woning als hotel direct gestaakt moet worden. De eventuele boete kan oplopen tot 12.000 euro.

De illegale hotels die zijn aangetroffen variëren volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) van kleine appartementen tot hele panden. ‘We zien dat met name eigenaren van meerdere panden in het centrum hun panden bewust aanbieden als illegaal hotel met als doel een grotere omzet te genereren.’

‘Dat mag uiteraard niet ten koste gaan van de beschikbare woningen in Amsterdam. De meldingen en de directe actie daar op geven op het eerste gezicht een mooi resultaat. Bewoners voelen zich gehoord.’

De bestrijding van illegale hotels is een prioriteit van het college. Onlangs zijn de controles uitgebreid, door de inzet van meer mankracht en verscherpt digitaal recherchewerk. Toch is het nog niet zeker of de gemeente doorgaat met de kliklijn.

Volgens een woordvoerder wordt de proef eerst geëvalueerd en wordt daarna besloten of de hotline blijft bestaan. Totdat er een beslissing wordt genomen, is het niet meer mogelijk om telefonisch een (vermoedelijk) illegaal hotel te melden. Melden kan nog wel via Zoeklicht.

Reageer op dit artikel