nieuws

Hoteleigenaar verliest rechtszaak over hotelprostitutie

Hotel

Fabian Emmen, de hoteleigenaar die zijn ontmoetingen met prostituees in hotels filmde om de rechtbank ervan te overtuigen dat prostitutie in meer hotels in Utrecht plaatsvindt, heeft zijn rechtszaak tegen de gemeente Utrecht in hoger beroep verloren.

Hoteleigenaar verliest rechtszaak over hotelprostitutie
ANP

De rechtbank besliste dat de gemeente terecht een deel van zijn hotel heeft gesloten omdat daar sprake was van illegale prostitutie. Emmen ging na de eerste rechtszaak met een verborgen camera op pad om aan te tonen dat in ieder hotel sprake is van illegale prostitutie. De beelden van deze ontmoetingen gebruikte hij als bewijs in hoger beroep. De gemeente Utrecht sloot zijn hotel vorig jaar nadat een inspecteur van de gemeente er undercover in slaagde om een seksafspraak te maken in het hotel. Volgens de rechtbank kan het hotel dan ook worden bestempeld als seksinrichting, terwijl hiervoor geen vergunning voor was op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Prostitutie

‘De gemeente had de dame in kwestie al dagen op de korrel’, zei Emmen in een eerder interview met Misset Horeca. Hij zegt dat er voor hem geen aanwijzingen waren dat het om een prostituee zou gaan. ‘Ze boekte hier samen met haar man en hond een kamer.’ Echter, omdat Emmen in een eerdere rechtszaak niet heeft ontkend dat er op 18 oktober 2014 prostitutie zou hebben plaatsgevonden in het hotel als de inspecteur zich niet bekend had gemaakt, ging de rechtbank op deze stelling niet in.

Hotels

Emmen meent dat sprake is van willekeur. ‘Waarom pakt de gemeente mij en andere hotels niet?’. De rechtbank zegt hier in haar vonnis over dat het aannemelijk is dat in meer hotels in Utrecht prostitutie plaatsvindt, maar dat de aanpak van de gemeente om in deze zaak een onderzoek in te stellen nadat een melding was ontvangen, niet onredelijk is. De rechtbank geeft verder aan dat in dit geval het hotel al eerder in verband was gebracht met prostitutie, waardoor Emmen extra alert had moeten zijn. Ook had een anonieme tip een aanleiding moeten zijn, om te controleren. Emmen betwist het bestaan van die anonieme tip, maar de rechtbank ziet geen reden om aan die informatie van de politie te twijfelen.

Gemeente

Op de vraag waarom niet is opgetreden tegen andere gemeentes, zei de de gemeente op de zitting dat de mankracht beperkt is en dat het niet mogelijk is tegen alle hotels in Utrecht tegelijk op te treden.

 

Reageer op dit artikel