Gemeente sluit weer illegaal hotel in Amsterdam

Gemeente sluit weer illegaal hotel in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft voor de tweede keer deze maand een illegaal hotel gesloten op de Nieuwezijds Voorburgwal. In het hotel was sprake van een brandgevaarlijke situatie.

Twee weken geleden zagen inspecteurs van de gemeente toeristen in en uit het pand lopen. Zij hebben dat gemeld bij de collega’s die zich bezig houden met de handhaving op illegale hotels. Deze zijn op vrijdag 27 november langs gegaan. Geconstateerd werd dat bovenste twee etagewoningen werden verhuurd aan toeristen. In deze twee kleine etagewoningen waren maar liefst zestien slaapplaatsen voor toeristen gecreëerd. Op het moment van controle waren daar tien toeristen aanwezig. De brandweer die werd ingeschakeld constateerde dat sprake was van een vlucht- en brandgevaarlijke situatie. Op advies van de brandweer zijn de etages direct afgesloten.

Maatregelen illegaal hotel

De etages hebben een bestemming als woning. De eigenaar kan weer toegang tot de woning krijgen als hij een einde maakt aan het hotelgebruik en zorgt voor normale bewoning. Naast het afsluiten van de woningen kan zowel de eigenaar als betrokken bemiddelingsbureaus elk een boete van €12.000 krijgen per woning.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam voert actief strijdt tegen illegale hotels. In 2013 werden bijvoorbeeld 129 illegale hotels gesloten.