Kamervragen na uitzending Rambam over schoonmaak hotels

Kamervragen na uitzending Rambam over schoonmaak hotels

CDA, D66 en PvdA willen van het kabinet opheldering na de uitzending van het televisieprogramma Rambam over schoonmakers in de hotelbranche.

'Ik vind het van de zotte', zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in een reactie op NOS. CDA-Kamerlid Pieter Heerma stelt dat bedrijven die in het programma voorkomen bestraft moeten worden. 'Het uitbuiten van personeel moet gestopt worden. Dat is gewoon arbeidsmarktfraude, dat mag niet', zegt Steven van Weyenberg van D66.

Per kamer betaald

Volgens het programma blijkt uit undercoveronderzoek dat schoonmakers van meerdere grote hotelketens worden uitgebuit. De schoonmakers worden in de praktijk niet per uur betaald, maar per schoongemaakte kamer. Omdat de schoonmakers te weinig tijd krijgen per kamer, moeten zij het werk in eigen tijd afmaken. De presentatrice die undercover kamers schoonmaakt bij Bastion Hotels zegt voor 25 kamers, 6 uur de tijd te hebben gekregen. In het televisieprogramma meldt ze in de praktijk 8 uur bezig te zijn geweest. Voor de tijd die ze heeft gewerkt, zou dat uitkomen op een uurloon €6,79, minder dan het minimumloon.

Regels

Volgens de programmamakers is Bastion Hotels niet het enige hotel dat slecht voor zijn schoonmakers zorgt. Schoonmaakbedrijf BHS dat wordt ingeschakeld door veel bekende hotels, met klanten als Marriott Hotels, Ibis hotel, Steigenberger, zou dezelfde werkwijze hanteren.

Marriott, Steigenberger en Ibis geven in een reactie aan dat de overeenkomst met schoonmaakbedrijf BHS voldoet aan alle wettelijke regels en richtlijnen, alsmede de schoonmaak-CAO. Als blijkt dat deze regels worden overtreden, dan zullen zij maatregelen treffen. BHS geeft in een reactie aan zich wel aan alle regels te houden. Van Bastion heeft Rambam nog geen reactie ontvangen.