Zes simpele tips om (nog) groener te worden

Zes simpele tips om (nog) groener te worden
Marco lemmers van Conscious Hotels: 'van duurzaamheid moet je geen geitenwollensokkending maken'. Foto: Ton Kastermans

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de horeca. Zes simpele tips van horecaondernemers om (nog) groener te worden.

Bij Conscious Hotels in Amsterdam stellen ze dat je van duurzaamheid geen geitenwollensokkending miet maken. ‘Dan haken een heleboel mensen af’, zegt Marco lemmers. De truc is volgens hem om duurzaamheid en design bij elkaar te brengen. Conscious Hotels heeft bijvoorbeeld handwerkjes van oma’s opgekocht op Marktplaats. Van deze kruissteekwerkjes uit grootmoederstijd werden de kussens op de banken in de algemene ruimte van het hotel aan de Overtoom bekleed.

Bij Hotel Ecomama in Amsterdam werken ze samen met leveranciers uit de omgeving, of met familiebedrijven. Op deze manier stimuleert eigenaar Anika Jacobs kleine ondernemers. Daarnaast werkt het hotel volgens het principe cradle-to-cradle (van wieg tot wieg). Dit betekent dat alle meubels tweedehands zijn, verzameld bij kringloopwinkels, familie of buurtbewoners.

In Court Garden Hotel in Den Haag krijgen nieuwe werknemers een duurzaamheidstraining. Ze worden onder meer gewezen op het scheiden van afval, het voeren van digitale administratie (probeer zo weinig mogelijk te printen en als je print doe het dan op een A5’je) Daarnaast worden werknemers verzocht om zo weinig mogelijk schoonmaakmiddelen te gebruiken. ‘Een microvezeldoekje en wat water kunnen wonderen verrichten’, aldus general manager Karel Vandenberghe.

Restaurant Instock in Amsterdam zet voedselverspilling op de kaart. Freke van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van Instock: ‘In de horeca wordt niet het meeste voedsel verspild, maar chef-koks hebben wel een belangrijke voorbeeldfunctie. Door hun creativiteit met producten kunnen ze de consument inspireren.’ Als voorbeeld noemt ze dat je het groen van van wortels kunt frituren en als garnituur kunt gebruiken. Radijsloof kan in salades worden verwerkt en van broodkorstjes kan je croutons maken.

Bij Green House Kitchen in Amsterdam ligt de focus vooral op gezond eten. Eigenaar Celester Roskam wil haar gasten ermee introduceren en ermee bekend mee maken. ‘Maar ze moeten ook kunnen kiezen tussen wat in mijn ogen ongezond is en kunnen genieten van wat ze gewend zijn.’

Bij restaurant Juice & Salad in Amsterdam vinden ze het zonde dat groenten rechtstreeks van het land in de afvalbak belanden omdat ze te dik, te lang, of juist te dun zijn. Boer en horecaondernemer Michiel Vos redt wekelijks gehandicapte groenten van de composthoop bij zijn familiebedrijf. ‘Die kan je nog prima verwerken in salades.’ Ook is hij en mede-eigenaar Nick Pals groot voorstander van de doggybag. ‘Die moet je als ondernemer aanbieden, vragen om een doggybag zit nog niet in onze cultuur.’