nieuws

Amsterdam gaat digitaal speuren naar illegale hotels

Hotel

De gemeente Amsterdam gaat meer moeite doen om illegale hotels op te sporen. Vanaf april wordt via digitale informatieanalyse en ‘scrapen’ gezocht naar woonhuizen die structureel zijn verhuurd of waarbij het verhuur niet aan de regels voldoet.

Amsterdam gaat digitaal speuren naar illegale hotels

Bij scrapen wordt automatisch informatie verzameld via databases van andere bedrijven. Onder meer via boekingsites zal de gemeente gaan zoeken naar zaken die niet kloppen. Vooral eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijkertijd verhuren aan toeristen zullen het moeten ontgelden.

De afgelopen jaren werd er pas opgetreden als een tip van omwonenden binnen was gekomen. Met de effectievere manier van handhaven hoopt Amsterdam iets te kunnen doen tegen de woningschaarste in de stad.

‘Tot nu toe handhaafden we voornamelijk na meldingen van een vermoeden van woonfraude bij het meldpunt Zoeklicht’, zegt de Amsterdamse wethouder voor wonen Laurens Ivens in Het Parool. ‘Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze manier van handhaven van reactief naar proactief.’

 

Reageer op dit artikel