nieuws

Fout Amsterdam zet mogelijk streep door hoge boetes illegaal hotel

Hotel

Drie pandeigenaren hoeven mogelijk niet de hoge boetes te betalen die hen werden opgelegd wegens onderverhuur aan toeristen. De rechter zette er een streep door, omdat een fout werd gemaakt door de gemeente Amsterdam. De uitspraak heeft mogelijk ook als gevolg dat een streep wordt gezet door alle 61 boetes die zijn opgelegd tussen 1 juli 2015 en 1 januari 2016.

Fout Amsterdam zet mogelijk streep door hoge boetes illegaal hotel

De drie pandeigenaren kregen een boete van samen € 72.000. Hun advocaat laat tegenover At5 echter weten dat de gemeente vergat de huisvestingsverordening in het laatste halfjaar van 2015 aan te passen op de nieuwe huisvestingswet. ‘En is de boete van de baan’, zegt hij.

Hoewel er nog een bodemprocedure loopt, kan de uitspraak mogelijk een streep zetten door alle 61 boetes die zijn opgelegd tussen 1 juli 2015 en 1 januari 2016. In dat half jaar had de gemeente de nieuwe Huisvestingsverordening niet op orde. De gemeente gaat bezwaar maken tegen de uitspraak. En hoopt via de bodemprocedure de boetes alsnog te kunnen innen.

De gemeente Amsterdam voert actief strijdt tegen illegale hotels. In 2013 werden bijvoorbeeld 129 illegale hotels gesloten. Vanaf april wordt via digitale informatieanalyse en ‘scrapen’ gezocht naar woonhuizen die structureel zijn verhuurd of waarbij het verhuur niet aan de regels voldoet. Afgelopen zomer zette ze een hotline in om te jagen op illegale hotels.

Reageer op dit artikel