nieuws

KHN: Registratieplicht voor online aanbieder noodzakelijk

Hotel

In de Tweede Kamer wordt op donderdag 11 februari gesproken over de regelgeving voor digitale platforms waaronder AirBnB. KHN vindt dat er een registratieplicht moet komen voor online aanbieders. Daarmee is het mogelijk om wet- en regelgeving te handhaven.

Deze online aanbieders bieden vergelijkbare diensten als de professionele gastvrijheidsbedrijven, maar voldoen  niet aan dezelfde voorwaarden. Gasten zijn daardoor minder (of niet) beschermd tegen risico’s als onverantwoord alcoholgebruik, brand, voedselonveiligheid of illegale verhuur. KHN vindt dat de gasten op dezelfde bescherming moet kunnen rekenen.

In België is in het Vlaams Parlement onlangs al werk gemaakt van de registratieplicht. Online platforms als AirBnB en Booking.com zijn daar verplicht om de gegevens van (particuliere) aanbieders vrij te geven voor handhavers als brandweer, gezondheidsinspecties en de fiscus.

Ook elders in Europa vinden vergelijkbare initiatieven plaats.  Ook in de Europees parlement wordt gewerkt aan duidelijkere wet- en regelgeving. Onlangs is er een resolutie aangenomen.In Nederland ontbreekt het aan voldoende registratiemogelijkheden voor het handhaven op die grens.

 

Reageer op dit artikel