nieuws

Omstreden bestemmingsplan Den Haag geeft horeca de ruimte

Hotel

Het cultuurgebouw in hartje Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders van het bestemmingsplan afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk. In het gebied mogen nu ook winkels, woningen en een hotel komen.

Omstreden bestemmingsplan Den Haag geeft horeca de ruimte

Het cultuurgebouw wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Daarnaast regelt het de nieuwe bestemming van de ‘oude’ gebouwen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie.

Bezwaren

MPA Newday Netherlands en Accor Hospitality Nederland, een café, stichting SOS Den Haag en een aantal omwonenden waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. De bezwaarmakers verzetten zich tegen de bouwhoogte en het bouwvolume van het nieuwe cultuurgebouw. Ook vinden zij dat de gemeenteraad het oude onderkomen had moeten behouden en renoveren. Verder biedt het bestemmingsplan volgens hen te ruime bouw- en gebruiksmogelijkheden. Bovendien zou de gemeenteraad niet hebben aangetoond dat er een ‘actuele, regionale behoefte’ bestaat aan een nieuw hotel met vergader- en congresfaciliteiten op die locatie. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft deze bezwaren ongegrond verklaard.

Reageer op dit artikel