nieuws

KHN Amsterdam boos over verhoging toeristenbelasting

Hotel

In Amsterdam zijn de hoteliers onaangenaam verrast door de plotselinge verhoging van de toeristenbelasting van 5 naar 6 procent voor hotels binnen de ring. KHN bestuurslid Hans Vugts is teleurgesteld: ‘Zonder enig overleg is de toeristenbelasting die hoteliers voor de gemeente moeten innen verhoogd. Het lijkt erop dat tekorten via toeristen gedicht worden.’

KHN Amsterdam boos over verhoging toeristenbelasting

Het aantal hotelkamers is de laatste jaren enorm gegroeid en dus ook de inkomsten aan toeristenbelasting die de gemeente jaarlijks ontvangt. ‘Kennelijk is dit niet voldoende en gebruikt de gemeente de bezoeker nu als melkkoe’, zo stelt KHN. ‘Juist met deze groei van het aantal hotels, moet de stad extra aantrekkelijk worden gehouden om de bezettingsgraad op peil te houden. Dan moet je niet de toeristenbelasting verhogen en via de media ook nog eens communiceren dat de gasten ook naar Rotterdam kunnen gaan.’

Schimmig steekspel

De toeristenbelasting hoort ingezet te worden voor de aantrekking van toeristen.’KHN zegt dat de gemeente weigert om hierover aan te tafel te gaan met de ondernemers. Ook noemt de branchevereniging de deal die de gemeente over het innen van toeristenbelasting met AirBnB heeft gesloten, schimmig. ‘Het wordt tijd dat de gemeente uitleg geeft over deze zaken’, aldus KHN voorzitter Ton Poppes.

Het CBS heeft berekend dat er bij de gemeenten 188,6 miljoen euro opgehaald wordt aan toeristenbelasting. Een stijging van bijna 9 procent ten opzichte van vorig jaar.

Reageer op dit artikel