nieuws

Nieuw hotel in Amsterdam straks alleen bij uitzondering nog mogelijk

Hotel

Het is straks alleen bij uitzondering nog mogelijk om een nieuw hotel te ontwikkelen in Amsterdam. Het is op sommige plaatsen te druk in de stad, zo meldt de gemeente vrijdag. Het college van B&W neemt daarom maatregelen om de groei van hotels gecontroleerd af te remmen.

Nieuw hotel in Amsterdam straks alleen bij uitzondering nog mogelijk

Alleen bij uitzondering is het straks nog mogelijk om een nieuw hotel in Amsterdam te ontwikkelen. De eisen aan nieuwe hotels worden strenger. Daardoor zullen er op termijn in bepaalde delen van de stad geen hotels meer bij komen. Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Spreiding naar de randen van de stad en de regio blijft een belangrijk doel. Wethouder economie Kajsa Ollongren (D66) legt de nieuwe plannen voor aan de gemeenteraad.

Balans

Amsterdam is een populaire stad bij bezoekers uit binnen- en buitenland. De toeristische sector draagt in belangrijke mate bij aan het economische succes van de stad. Veel Amsterdammers profiteren daarvan en hebben een baan die is gerelateerd aan toerisme. ‘Maar er moet ook een balans zijn tussen bezoekers en bewoners. In delen van de stad leidt drukte tot overlast en hinder. Cijfers wijzen uit dat het aantal bezoekers aan de stad de komende jaren toeneemt.’

Maatregelen

‘We kiezen daarom voor een gastvrije stad, maar met meer grip op de groei van het aantal accommodaties.’ Het hotelbeleid wordt strenger. Nieuwe initiatieven worden alleen in behandeling genomen als buurtbewoners zijn geconsulteerd en er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen. Daarnaast is een duurzaamheidstest vereist. Deze eisen komen bovenop de bestaande criteria: concepten worden onder andere getoetst op verbinding met de buurt, vernieuwing binnen de hotelsector en de hoeveelheid andere hotels in de omgeving.

Reeds geplande projecten

De groei van nieuwe hotels wordt beperkt. Ontwikkelaars mogen bestaande plannen afmaken. Dat betekent dat er de komende jaren naar verwachting nog zo’n 100 hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. In de meeste gevallen zijn dit hotelplannen die al jaren geleden zijn goedgekeurd en nog altijd in ontwikkeling zijn.

Reageer op dit artikel