nieuws

Blycolin en Lamme Textielbeheer werken samen in duurzaam project

Hotel 233

De concurrerende textielbeheerders Blycolin en Lamme werken met katoenkoper en linnenproducent Dibella samen in het Chetna project, waarbij katoenboeren in India geholpen worden.

Blycolin en Lamme Textielbeheer werken samen in duurzaam project

Verticale, ééndimensionale ketensamenwerking is volgens Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, al lastig, zeker in een keten die versplinterd en niet transparant is. ‘Maar horizontale samenwerking is vaak nog lastiger omdat het een samenwerking met de concurrent inhoudt. Des te opmerkelijker dat Dibella, Blycolin en Lamme Textielbeheer zowel verticaal als horizontaal weten samen te werken.’

Katoenboeren

‘Velen kennen de verschrikkelijke verhalen van katoenboeren in India’, zegt Jan Lamme, directeur van Lamme Textielbeheer. ‘Ze worden uitgebuit, gebruiken giftige pesticide en zitten in uitzichtloze situaties. Daar wilden wij iets aan doen en wilden tevens bewijzen dat MVO niet slechts een marketinginstrument is maar dat met de juiste aanpakt het voor iedereen iets oplevert. Én we laten zien dat samenwerken met je concurrent mogelijk is.’

Chetna project

Het Chetna project zorgt dat boeren goede katoenzaden gebruiken die kwalitatief goed katoen en duurzame katoenzaden opleveren die gebruikt kunnen worden voor een volgende teelt.

Oude wurgleningen kunnen worden afgelost doordat ze een goede prijs voor hun oogst krijgen en boeren kunnen een gunstige lening bij Chetna afsluiten om hun business op te zetten. Tevens wordt de gemeenschap ondersteund.

Eerlijke prijs

Marc van Boekholt, directeur Blycolin: ‘Onze Indiase boeren werken nu onder menswaardigere omstandigheden, krijgen een eerlijke prijs en de gemeenschap floreert door fietsen voor scholieren en betere scholing voor de jeugd’.

Chetna werkt samen met kleine en microboeren om hun leefomstandigheden te verbeteren in de regenarme regio Maharashtra, India. De landbouw moet duurzaam worden en voor honderd procent voorzien in het levensonderhoud van de boeren. Chetna verstrekt een gunstige lening aan geïnteresseerde boeren, waarmee het aankopen van zaaigoed voor biologische katoen mogelijk is. Het aantal leden is gegroeid van 234 boeren in 2004 naar 35852 in 2014.

Lamme, Blycolin en Dibella

Lamme Textielbeheer reinigt, verhuurt, verkoopt en beheert textiel voor haar klanten in de luchtvaart, horeca en gezondheidszorg. Lamme is in 1834 opgericht door Evert Lamme en inmiddels is Jan Lamme de zesde generatie die leiding geeft aan het bedrijf.

Blycolin is al meer dan veertig jaar actief als internationale specialist en partner in linnenservices. Zij biedt met een hoofdkantoor in Nederland, lokale serviceorganisaties in Duitsland, België en Polen en vier eigen wasserijbedrijven totaaloplossingen aan voor hotellerie, restaurants, recreatieparken en wellnesscentra.

Dibella bestaat sinds 1986 en levert textiel voor professioneel gebruik in restaurants, hotels en de gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel