Amsterdam valt uit top 10 congressteden

Amsterdam valt uit top 10 congressteden

Amsterdam staat niet langer in de top tien van internationale succesvolle congressteden. De hoofdstad is ingehaald door steden als Lissabon en Istanbul en staat nu op de twaalfde plek, blijkt dinsdag uit cijfers over 2015 van de International Conventions and Congres Association (ICCA).

Volgens Amsterdam Marketing is de concurrentie momenteel groot, omdat veel Europese steden de afgelopen jaren extra inzetten op het promoten van hun congresfaciliteiten. Deze markt is namelijk erg lucratief. De top drie van congressteden die de meeste congressen binnenhaalden, zijn Berlijn, Parijs en Barcelona.

55.000 banen

De congresmarkt is voor Amsterdam erg belangrijk. In 2014 stond de stad nog op de achtste plek. 'Congresbezoekers blijven vaak langer dan de duur van een congres in de stad en besteden bijna twee keer zoveel als een toeristische bezoeker', zegt Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing. 'In 2015 besteedden congresgangers 2,3 miljard euro en dat levert de stad 55.000 banen op.' Dit is volgens hem dan ook een goede reden om flink te blijven investeren in deze markt. Volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing is het aan de gemeente of extra wordt ingezet op congressen om weer in de top tien terug te komen. 'We willen dat natuurlijk heel graag.' De congresbezoekers zijn volgens haar ideaal, omdat ze zich spreiden door de stad. 'Overdag zijn ze in de Rai of in een hotel, dat is prettig voor de drukte in de stad.'