nieuws

Roep om landelijke aanpassing wet Airbnb

Hotel 128

Om maatregelen te kunnen nemen tegen Airbnb, is medewerking nodig vanuit Den Haag. Dat stelt Laurens Ivens, woonwethouder van Amsterdam. ‘Geef ons de ruimte om efficiënter te kunnen handhaven. Dit kan geen Amsterdamse maatregel zijn, maar een nationale.’

Roep om landelijke aanpassing wet Airbnb

Dit zegt hij tegenover dagblad De Telegraaf. ‘Het inperken van de overlast kan nog efficiënter’, zo vervolgt hij. Het voorstel aan Den Haag van Ivens en coalitiepartijen D66, VVS en SP is simpel. ‘Door een landelijke aanpassing van de wet kan er een meldplicht bij de gemeente worden ingevoerd voor iedereen die zijn huis aanbiedt voor verhuur.’ Wanneer hier sprake van is, kan goed worden bijgehouden of de grens van maximaal 60 dagen verhuur wordt nageleefd.

Weren op website

Daarnaast pleit D66 ervoor dat de gemeente gaat bijhouden bij welke appartementencomplexen en woningcorporaties is vastgelegd dat Airbnb-verhuur niet is toegestaan. Door deze lijst te delen met Airbnb, kunnen deze verhuurders automatisch worden geweerd.

Afspraken

Daarvoor moeten de afspraken tussen Airbnb en de gemeente Amsterdam ook worden aangepast. Ivens wil van Airbnb meer digitale gegevens van verhuurders, zo meldt hij De Telegraaf.

 

Reageer op dit artikel