nieuws

Aandeelhouders ontslaan ceo NH Hotel Group

Hotel 3357

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van NH Hotel Group in Madrid eerder deze week is ceo Federico Gonzáles Tejera ontslagen, net als drie andere leden van de raad van bestuur, allen vertegenwoordigers van grootaandeelhouder HNA.

Aandeelhouders ontslaan ceo NH Hotel Group

Het initiatief voor het ontslag van een groot deel van de raad van bestuur kwam van het Britse investeringsfonds Oceanwood Capital, hun motie werd door 60 procent van de aandeelhouders gesteund.

Reden voor het ontslag ligt in de overname van de Carlson Rezidor Hotel Group eerder dit jaar door HNA. Oceanwood Capital meent dat hierdoor tegenstrijdige belangen ontstaan binnen de Chinese hotelgroep. Carlson Rezidor is in markten als Nederland, Duitsland en België een directe concurrent van NH Hotels. De investeerders zijn bang dat de rendementen hierdoor zullen dalen.

Nieuwe bestuursleden

Op de aandeelhoudersvergadering werden direct vier nieuwe bestuurders aangesteld, allen Spanjaarden. Een nieuwe ceo moet nog worden benoemd.

De eerste besluiten werden direct genomen: het New Yorkse Jolly Madison Towers hotel wordt verkocht, CAPEX investeringen worden teruggeschroefd om meer cashflow te genereren en in 2017 wordt gestart met het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders. Ook wil NH een ‘agressieve groeistrategie’ nestreven.

HNA

De drie leden van de raad van bestuur waren aangesteld door HNA, de Chinese hotelgroep die een belang van 29,5 procent heeft in NH Hotel Group en dus ook eigenaar is van Carlson Rezidor.

In reactie op de ‘coup’, zoals HNA de actie van Oceanwood Capital omschrijft, heeft HNA een open brief gestuurd aan alle aandeelhouders, waarin de Chinezen waarschuwen voor het korte termijn-denken van het Britse investeringsfonds. HNA vermoedt dat Oceanwood op deze manier NH makkelijker verkoopbaar probeert te maken in plaats van het bedrijf toekomstbestendig te houden.

Volledige overname

Analisten vermoeden dat de move van Oceanwood Capital HNA er wel eens toe zou kunnen dwingen een volledige overname van NH Hotels te forceren. Ook zou het kunnen resulteren in het splitsen van het Spaanse hotelbedrijf in een Europees deel en een deel met de hotels in de rest van de wereld, zodat HNA de tegenstrijdige belangen uit de weg gaat.

HNA ontkent in de open brief dat ze een bod zullen doen op de overige 71,5 procent. NH Hotel Group zegt in een verklaring in gesprek te willen met HNA over de strijdende belangen nu de Chinese investeerder ook eigenaar is van Carlson Rezidor.

Reageer op dit artikel