nieuws

Gevolgen Brexit voor hotels in Groot Brittannië

Hotel 2148

Nu een vertrek van Groot Brittannië uit de EU onafwendbaar lijkt na het referendum, maken hotels in het land zich op voor een moeilijke tijd. Vooral Londen gaat de gevolgen voelen, verwacht onderzoeksbureau STR.

Gevolgen Brexit voor hotels in Groot Brittannië

Na 30 maanden op rij van toenemende RevPar in Britse hotels is de kans groot dat daar nu een einde aan komt, voorspelt STR.

In aanloop naar het referendum zwakte die groei in omzet per beschikbare kamer al af, ook als gevolg van de sterk fluctuerende Pond – wat verband hield met het dreigende Brexit.

De gehele economie in Groot Brittannië gaat een knauw krijgen, en dat sijpelt vanzelf door naar de hotellerie. Londen krijgt dan de grootste klap te verduren.

Op de korte termijn zullen vooral zakelijke reizen afnemen, door het onzekere economisch klimaat en de verwachte krimpende economie. Ook binnenlands toerisme neemt af, door een zwakkere Pond, hogere werkloosheid en lagere concumentenbestedingen.

Aan de andere kant kan een zwakkere munt er ook voor zorgen dat de prijzen dalen, waardoor Londen een meer betaalbare – en dus aantrekkelijker – bestemming wordt voor toeristen en congressen. Dat zou de afnemende binnenlandse vraag kunnen compenseren, al geldt het alleen voor de Londense hotels.

Maar STR zegt er meteen bij dat het koffiedik kijken is. De meeste economisch analysten geven toe dat het heel lastig voorspellen is wat de gevolgen van een Brexit zijn voor de economie van Groot Brittannië.

Reageer op dit artikel