nieuws

Rechter vernietigt vergunning nieuw hotel Amsterdam

Hotel 2175

De rechter in Amsterdam heeft een omgevingsvergunning voor een nieuwe hotel aan de Geldersekade in het centrum vernietigd.

Rechter vernietigt vergunning nieuw hotel Amsterdam

De door de gemeente verleende vergunning is volgens de rechtbank in strijd met het beleid van de gemeente. Het gaat om de hotelstop, het beleid van Amsterdam om de hotelontwikkelingen in de stad de minderen.

Het aantal hotelkamers in de stad is de afgelopen jaren fors toegenomen. Van ruim 20.000 in 2010 naar 29.000 in 2015. Er zijn ongeveer 460 hotels in Amsterdam en nog ongeveer 100 in ontwikkeling omdat daar de gemeente al toestemming voor gegeven heeft. Het gaat om ongeveer 6500 hotelkamers die er nog bij komen.

Het gemeentebestuur zei eerder dit jaar de balans tussen bewoners, bedrijven en toeristen te willen behouden en zette daarom de rem op de komst van nieuwe hotels. Plannen worden alleen nog goedgekeurd als omwonenden ze steunen, zowel het hotelgebouw als de exploitatie duurzaam is en er sprake is van ‘sociaal ondernemerschap’.

Het hotel waar nu een vergunning voor geweigerd is, voldoet volgens de rechtbank niet aan het gemeentebeleid. Het gaat om een Aziatisch hotel met restaurant en atelier dat op de hoek Geldersekade/Elleboogsteeg zou komen. De rechtbank heeft de vergunning op verzoek van omwonenden vernietigd.

Daarnaast ging het in de vergunning om een Chinees hotel met 63 kamers, maar in plannen van het hotel werd gesproken over 84 kamers. Volgens de rechter is dat een substantieel groter aantal dan waar de omwonenden van mochten uitgaan.

Het Parool schrijft: ‘De gemeente heeft onvoldoende kunnen motiveren waarom de vergunning in eerste instantie toch is verleend en waarom het woon- en leefklimaat van de omwonenden niet wordt aangetast door dit hotel, aldus de rechtbank.’

 

Reageer op dit artikel