nieuws

KHN wil landelijke kliklijn voor illegale hotels

Hotel 1168

KHN wil dat de Amsterdamse kliklijn tegen illegale hotels in heel Nederland wordt ingevoerd. De kliklijn werd speciaal gestart om illegale ‘hotels’ die overlast veroorzaken in Amsterdam aan te pakken.

KHN wil landelijke kliklijn voor illegale hotels

Uit de resultaten blijkt dat er 81 meldingen zijn geweest op de kliklijn, waardoor 2 woningen direct zijn gesloten, 63 huiszoekingen zijn gedaan en in 36 gevallen is een boete opgelegd van 13.500 euro. Daarom wil KHN dat deze kliklijn landelijk wordt uitgerold en de meldingsplicht wettelijk wordt vastgelegd.

Gelijk speelveld

KHN vindt dat als je op platformen zoals Airbnb staat, je ook bij de Kamer van Koophandel moet inschrijven. KHN voorzitter Robèr Willemsen: ‘Als je commercieel slapen, eten of recreatie aanbiedt, heb je je ook te houden aan de wet- en regelgeving die geldt voor ondernemers. Want een klein boetiekhotel met twee kamers of een klein eetcafé moet zich ook aan deze regels houden.’

Beroepsmatig?

Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen. ‘Maar er is een aantal bedrijven die dit beroepsmatig doet.’

Ook buiten Amsterdam groot probleem
Volgens Kees Teer, voorzitter KHN Amsterdam, is de illegale verhuur niet alleen in Amsterdam een probleem. ‘Bijvoorbeeld op de Waddeneilanden of andere toeristische gebieden hebben ondernemers last van Airbnb-aanbieders. Want het is duidelijk dat er een bepaalde behoefte is. Zeker in grote steden is de vraag groot en dan ontstaan dit soort initiatieven. Maar het loopt blijkbaar ook buiten de grote steden toch uit de hand.’

Amsterdam jaagt met ‘hotline’ op illegale hotelsLees ook: Amsterdam jaagt met ‘hotline’ op illegale hotels

Reageer op dit artikel