nieuws

Hilton Rotterdam aangewezen als rijksmonument

Hotel 2076

Het Hilton Hotel Rotterdam (1963) is officieel als rijksmonument aangewezen. Dat maakte cultuurwethouder Pex Langenberg zaterdag bekend.

Hilton Rotterdam aangewezen als rijksmonument

De gemeente Rotterdam meldt dat Hilton Rotterdam is aangewezen als rijksmonument omdat het gebouw getuigt van de snelle economische groei van Rotterdam in de jaren vijftig; de periode waarin de ergste oorlogsschade was hersteld, de schaarste aan materialen en financiën voorbij was en de leniging van de woningnood goed op gang was gekomen. Het hotel aan het ‘Weena is één van de meeste markante gebouwen op de hoek met de Coolsingel’, aldus de gemeente.

Uniforme Amerikaanse hotelformule

Knipsel2Samen met het Hilton Amsterdam (1962) is het gebouwd volgens de uniforme Amerikaanse hotelformule, die hiermee in Nederland werd geïntroduceerd. Nog steeds heeft het hotel, omdat de buitenkant nagenoeg onveranderd is gebleven, de uitstraling van een luxehotel naar dit model. Ook uniek is dat het Hilton Rotterdam niet door een architect uit Amerika, maar door de lokale architect Hugh Maaskant is ontworpen. Maaskant is verantwoordelijk voor een groot deel van het aanzicht van het Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog.

 

Reageer op dit artikel