Rambam undercover bij hotelschoonmaak

Rambam undercover bij hotelschoonmaak

Makers van het tv-programma Rambam hebben als undercovers gewerkt in de hotelschoonmaak. Ze gingen aan de slag bij hotelketen Bastion en via schoonmaakbedrijf BHS ook in hotels van Marriott, Ibis en Steigenberger. 'Schoonmakers bij zeker vier grote hotelketens in Nederland lijken stelselmatig te worden uitgebuit' , luidt de conclusie van Rambam.

‘Ook verdienen schoonmakers minder dan het minimumloon.’ De uitzending is op woensdag 27 januari om 21.50 uur bij de Vara op NPO3. Naar aanleiding van de uitzending van Rambam hebben PvdA, CDA en D66 aangekondigd Kamervragen te gaan stellen.

'Per kamer uitbetaald'

In de uitzending duikt één van de makers van Rambam als kamermeisje de hotels in. Rambam zegt dat de schoonmakers worden geacht onbetaald door te werken in hun eigen tijd. ‘Ze hebben een uurloon-contract, maar in werkelijkheid geldt er een dubieus rekenschema.'

'Schoonmakers krijgen per schoongemaakte kamer uitbetaald. Echter mogen ze maar een vast aantal minuten aan de kamers besteden en krijgen ze geen extra tijd voor verplichte werkzaamheden als trolleys inruimen, linnenkamers opruimen en gangen stofzuigen. Krijgen ze hun werk niet goed en/of niet op tijd af? Dan moeten zij onbetald overwerken en komen ze onder de streep, net als de undercover Rambam-redacteur, ver onder het minimumloon uit,’ schrijft het tv-programma in een persverklaring.

'Voor niets'

Vrijwel alle schoonmakers die Rambam in de uitzending spreekt, geven aan nooit de gestelde schoonmaaktijd te halen en werken zodoende uren voor niets. Zo vertelt een ervaren schoonmaker dat ze fulltime werkt en maximaal 1000 euro per maand verdient. Veel van de schoonmakers die hun verhaal doen in de uitzending hebben geen diploma’s, spreken slecht Nederlands en weten vaak niet wat hun rechten zijn.

Marriott, Steigenberger en Ibis geven in een reactie aan dat de overeenkomst met schoonmaakbedrijf BHS voldoet aan alle wettelijke regels en richtlijnen, alsmede de schoonmaak-CAO. Als blijkt dat deze regels worden overtreden, dan zullen zij maatregelen treffen. BHS geeft in een reactie aan zich wel aan alle regels te houden.

Van Bastion heeft Rambam nog geen reactie ontvangen.