Toeristenbelasting stijgt naar 189 miljoen euro

Toeristenbelasting stijgt naar 189 miljoen euro

Vandaag presenteert het CBS de begrote opbrengst van de toeristenbelasting die de Nederlandse gemeenten in 2016 willen ophalen. Het CBS verwacht dat er 189 miljoen euro via hotels, recreatieparken en andere accommodaties zal worden geïnd. In 2011 was dat nog 138 miljoen euro. Meestal verdwijnt de opbrengst direct in de algemene middelen van de gemeente om de gaten in de begroting te dichten.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen als deze 'ongelimiteerde en ongastvrije' stijgingen blijven voortduren. Daarbij geldt dat de hotels en accommodaties ten onrechte als een soort belastingloket moeten optreden. KHN vindt bovendien dat gemeenten de commerciële platforms die overnachtingen aanbieden (zoals AirBnB en Wimdu) de juiste afdracht aan toeristenbelasting moet laten betalen. 'Dit is van groot belang om in ieder geval een gelijk speelveld te bewaken. Transparantie van aanbieders bij deze platforms is daarbij noodzakelijk', aldus Joris Prinssen, woordvoeder van KHN.

Afschaffen
De inmiddels hoge toeristenbelasting voor een overnachting in hotel, camping of jachthaven is een groeiend probleem voor toeristen en ondernemers. KHN maakt zich al jaren sterk om de toeristenbelasting af te schaffen of de inkomsten uitsluitend te besteden aan het toeristisch aantrekkelijker maken van de gemeente. Toeristen zijn een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan toeristenbelasting, terwijl zij daar meestal niets voor terug zien.

Ongelijk speelveld
Ondernemers, die tot hun grote ergernis verplicht zijn als gemeentelijke kassier op te treden, hebben te maken met een ongelijk speelveld, omdat gemeenten onderling verschillende tarieven of geen tarieven hanteren. Verder is de belasting oneerlijk omdat commerciële platforms als AirBnB niet of onvoldoende specifiek worden belast. Tenslotte: niet alleen hebben logiesverstrekkers vrijwel geen invloed op de bestedingen van de opbrengst van de toeristenbelasting. Ook het feit dat de middenstand - die ook profiteert van de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente - niet meebetaalt, wordt als niet eerlijk beschouwd.

Toeristenbelasting stijgt
Toeristenbelasting in Nederland in miljoenen euro's

2011 128
2012 150
2013 163
2014 170
2015 174
2016 189

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.