nieuws

Berlijn verbiedt verhuur Airbnb-appartementen

Hotel 106

Berlijn verbiedt het verhuren van hele appartementen aan toeristen via Airbnb en soortgelijke sites, om zo betaalbare woningen te beschermen. Door te dreigen met grote geldboetes, hoopt de Duitse hoofdstad het woningbestand op peil en de huren zo laag mogelijk te houden.

Berlijn verbiedt verhuur Airbnb-appartementen

Door het succes van verhuursites is het aantal appartementen dat voor langere termijn kan worden gehuurd aanmerkelijk gedaald. Berlijn brengt daarom vanaf zondag de nieuwe wet ‘Zweckentfremdungsverbot’ in stelling, ofwel het verbod om een woning aan de eigenlijke bestemming te onttrekken.

Boete tot €100.000

Berlijners die toch hun appartement verhuren, kunnen een boete tot wel €100.000 krijgen. Ze kunnen nog wel een kamer verhuren, maar niet meer een complete woning.

Amsterdam

Berlijn is niet de enige stad waar de Airbnb-appartementen voor problemen zorgen. In Amsterdam is een pand dat geschikt is voor tijdelijke verhuur algauw een ton meer waard, waardoor een bubbel op de woningmarkt dreigt. De stad heeft het aantal verhuurdagen per jaar daarom beperkt tot zestig.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels