nieuws

‘Eerste brugwachtershuisjes worden omstreden hotelkamers’

Hotel 1543

De eerste brugwachtershuisjes in Amsterdam worden deze zomer omgebouwd tot hotelkamers. Het stadsbestuur zou akkoord zijn met de plannen.

‘Eerste brugwachtershuisjes worden omstreden hotelkamers’

Dat meldt AT5 donderdag. Het plan om de 28 leegstaande brugwachtershuisjes in Amsterdam te transformeren tot hotelkamers, wordt niet door iedereen enthousiast ontvangen.

Petitie

Amsterdammers Henk van Dijk en SP gemeenteraadslid Tiers Bakker startten een petitie, omdat de inwoner van Amsterdam volgens hen geen rol mochten spelen in de plannen van de herbestemming van deze ‘architectonische parels’. De petitie werd een kleine 7.000 keer ondertekend. De gemeente wordt verweten dat de 28 brugwachtershuisjes worden ‘weggegeven’ aan één hotelbedrijf, waardoor de gemeenschapsfunctie van de huisjes verdwijnt. Ook stelt Van Dijk dat met de plannen niet wordt voldaan aan de hotelstop die voor Amsterdam in het leven werd geroepen. Het is straks alleen bij uitzondering nog mogelijk om een nieuw hotel te ontwikkelen in Amsterdam. Het is op sommige plaatsen te druk in de stad, zo vindt de gemeente.

Gemeente

Joost Diepersloot van de gemeente Amsterdam bevestigde eerder tegenover Het Parool de plannen voor de ‘kleine suites’. ‘In samenwerking met het Lloyd Hotel zijn er vergevorderde plannen voor de vrijkomende burgwachtershuisjes. De enige reden waarom ze er nog niet zijn, is omdat we moeten wachten op de centrale afstandsbediening die Waternet ontwikkelt’, meldt hij aan de krant. ‘Er is gekozen voor één invulling omdat op deze manier de verzameling intact blijft. Bovendien stammen deze plannen van voor de hotelstop. Dit is nog een na-eb effect.’

Reageer op dit artikel