nieuws

Inspecties op legionella bij openbare douches wegrestaurants

Hotel 1799

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat openbare douchegelegenheden bij benzinestations, truckstops en wegrestaurants controleren op de legionellamaatregelen.

Inspecties op legionella bij openbare douches wegrestaurants

De inspectie controleert deze bedrijven om de kans op een besmetting met de legionellabacterie zo klein mogelijk te maken. Naast specifieke controles bij truckstops inspecteert zij het hele jaar door onder meer ziekenhuizen en zorginstellingen op de legionellabacterie. Deze kan bij inademing griep of de veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken. Jaarlijks raken in Nederland 300 tot 400 mensen besmet met legionella. Van hen overlijdt twee procent tot tien procent, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Leestip: Ondernemer moet legionella voorkomen

Waarschuwing

Beheerders van locaties waar niet alles in orde is, ontvangen een eerste waarschuwing. Als later bij hercontrole blijkt dat nog steeds niet wordt voldaan aan de regels, kan de ILT een last onder dwangsom opleggen. Een bedrijf krijgt dan de kans om de tekortkoming te herstellen. Wanneer een bedrijf dit niet doet binnen een voorgeschreven termijn, dan zal de ILT dat bedrag innen.

Maatregelen

Locaties waar de volksgezondheid een groot risico loopt als er legionellabacteriën in het drinkwater zitten, zijn zogeheten prioritaire instellingen. Daaronder vallen onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels. Deze instellingen moeten maatregelen nemen om legionellabesmetting te voorkomen. Ook de openbare douchegelegenheden in het wegvervoer vallen hieronder.

Leestip: Legionellapreventietips

Reageer op dit artikel