nieuws

Amsterdam legt 3 ton boete op om illegale AirBnB-verhuur

Hotel 1483

De gemeente Amsterdam heeft een verhuurder van appartementen in de Kerkstraat in Amsterdam een recordboete opgelegd van bijna 150.000 euro, omdat hij appartementen via AirBnB verhuurde en zich daarbij niet aan de regels hield. Het sleutelbedrijf krijgt een even hoge boete.

Amsterdam legt 3 ton boete op om illegale AirBnB-verhuur

‘Dit is het prototype van een illegaal hotel’, zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen) tegen Het Parool. De eigenaar moet elf keer 13.500 euro betalen (148.500 euro). Ook sleutelbedrijf Iamb&b, dat de eigenaar helpt met het afhandelen van de verhuur van de kamers, moet dat bedrag aan boete betalen.

Het is de hoogste boete die Amsterdam oplegde aan accommodatieverhuurders die zich niet aan de nieuwe regels houden. Begin december kondigden Amsterdam en AirBnB nog aan dat ze gezamenlijk het illegaal verhuren willen tegengaan, onder meer door appartmenten die in een jaar al 60 nachten verhuurd zijn, van de site te halen.

Belangrijk signaal

Ivens noemt de boete voor het sleutelbedrijf een belangrijk signaal voor de bedrijven die hand- en spandiensten verrichten voor verhuurders. ‘In de praktijk werken zij regelmatig samen met illegale hotels. Als zij weten dat de woningen te vaak in de verhuur staan, of dat daar meer dan vier toeristen in zitten, zijn zij ook verantwoordelijk.’

Eigenaar Dirk Minnebo van Iamb&b is ervan overtuigd dat de verhuur legaal is en gaat de boete aanvechten. Hij wil verder nog niet reageren, omdat de procedure nog loopt, meldt Het Parool.

De elf illegale locaties zijn niet dicht. Om te kunnen sluiten, moet de brandweer constateren dat het pand niet brandveilig is en dat was in de Kerkstraat niet het geval. Ivens zou graag direct tot sluiting overgaan, maar moet eerst een boete opleggen. Bij herhaling gaat de boel wel dicht.

Reageer op dit artikel