nieuws

Delft: horeca in oude stationsgebouw

Hotel 1530

In het oude stationsgebouw in Delft – uit 1885 – komt horeca. Het oude stationsgebouw is al sinds 2015 niet meer in gebruik; toen werd het nieuwe NS station in Delft in gebruik genomen.

Delft: horeca in oude stationsgebouw
Het voormalige stationsgebouw in Delft (foto 2015)

Er wordt al jaren gepraat over horeca in het historische gebouw, maar nu lijken de plannen vaste vorm te krijgen. De NS heeft het Rijksmonument verkocht aan Open Development van mede-eigenaar Jesse Bonjer. Hij zegt over het stationsgebouw: ‘We gaan het prachtige Rijksmonument uit 1885 transformeren en weer publiek toegankelijk maken: de stationshal wordt een horecagelegenheid (wijnbar/restaurant) met terras in het nieuwe Park Spoorloos.’ Wie het gaat exploiteren kan Bonjer nog niet zeggen. ‘Er is een intentieverklaring getekend, maar ik wil hierover nog niet naar buiten treden.’ 

Het gehele project heeft een oppervlakte van 2400 vierkante meter bvo. Architect is Braaksma en Roos. 

Achter het gebouw, waar het spoor ondergronds is gebracht, realiseert de gemeente Delft het park Spoorloos. Terras van de nieuwe horecagelegenheid zal hier aan grenzen

Op het stationsplein in Delft – waar ook het nieuwe ondergrondse station zich bevindt – komt meer horeca, bijvoorbeeld een hotel in het kopgebouw Antoni. Dit gebouw krijgt een hotel met restaurant, werkruimtes, winkels, vergaderruimtes en woningen.

Nieuw Delft

Tot het jaar 2019 ondergaat het gebied rond station Delft een metamorfose. Na jarenlang tunnelbouw en andere werkzaamheden liggen er nu concrete plannen voor de invulling van het gebied direct rondom het station. Op 4 februari presenteerde Nieuw Delft voor het eerste de plannen van de nieuwe entree van Delft: The Student Hotel met 342 kamers, Antoni , House of Delft en het voormalige Stationsgebouw. Alle projecten met een eigen programma en signatuur. Grote gemene deler is dat al deze projecten openbare functies in hun gebouw realiseren. Van exporuimtes en open werkplekken tot winkels en restaurants. Deze programma’s zorgen ervoor dat er levendigheid ontstaat op die plek waar dat gewenst is: direct rondom het station, het visitekaartje voor de stad.

Foto: Roel Dijkstra, 2015. 

Reageer op dit artikel